Hoppa till innehållet

Annons

Rekordstort manfall runt Gotland

Över 40 procent av de 225 båtar som deltar i ÅF Offshore Race har brutit. Det är den högsta nivån i seglingsklassikerns historia.

”Jag tycker att många har tagit rätt beslut”, säger arrangören KSSS klubbdirektör Stefan Rahm.

Foto:Christine Olsson/TT

Hård vind och grov sjö har lett till att hittills 94 av 225 startande båtar avbrutit ÅF Offshore Race, tidigare känt som Gotland Runt. Det är enligt KSSS klubbdirektör Stefan Rahm den högsta andelen hittills i tävlingens långa historia.

1993 bröt visserligen hela 121 båtar, men då var startfältet mycket större. Antalet som gav upp då motsvarar 31 procent.

Stefan Rahm, som befinner sig vid målgången i Sandhamn, berättar att många som kommit in i hamnen har brutit.

”Många bröt på grund av sjösjuka. I fjol hade många av de som bröt tekniska problem. Men i år har flera inte vågat segla på utsidan av Gotland. Jag tror många blev chockade av hur extrem sjön var där. Samtidigt överraskades man av vindstyrkor på 20-25 meter per sekund. Det hade inte många väntat sig. Det var visserligen frånlandsvind, men det är ett stort hav innan Fårö som bygger upp sjö.”

Stefan Rahm berömmer de skeppare som bedömt det som farligt att fullfölja. Han var själv på plats i samband med en av havskappseglingens mest katastrofala ögonblick, Sydney to Hobart 1998, då sex seglare miste livet.

”Efter det pratade man mycket om skepparens ansvar. Jag tycker att många har tagit rätt beslut här”, säger han.

Rutinerade Bouwe Bekking, skeppare på HiQ, som var först i mål, håller med.

”Det är bra att folk bryter när det är så pass tufft”, säger han.

En av de mest avancerade båtarna som bröt var Rán, med Skypegrundaren Niklas Zennström som skeppare.

”Inget har gått sönder, men vi fick lite väl mycket vatten under däck för elektronikens bästa. Det var synd, men vi är väldigt nöjda med hur vår 40-fotsbåt, byggd för inomskärssegling, uppträdde”, säger taktikern Adrian Stead i ett uttalande.

Läs mer om kappseglingen här. 

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera