Annons

Rekordstort manfall runt Gotland

Över 40 procent av de 225 båtar som deltar i ÅF Offshore Race har brutit. Det är den högsta nivån i seglingsklassikerns historia.

”Jag tycker att många har tagit rätt beslut”, säger arrangören KSSS klubbdirektör Stefan Rahm.

Foto:Christine Olsson/TT

Hård vind och grov sjö har lett till att hittills 94 av 225 startande båtar avbrutit ÅF Offshore Race, tidigare känt som Gotland Runt. Det är enligt KSSS klubbdirektör Stefan Rahm den högsta andelen hittills i tävlingens långa historia.

1993 bröt visserligen hela 121 båtar, men då var startfältet mycket större. Antalet som gav upp då motsvarar 31 procent.

Stefan Rahm, som befinner sig vid målgången i Sandhamn, berättar att många som kommit in i hamnen har brutit.

”Många bröt på grund av sjösjuka. I fjol hade många av de som bröt tekniska problem. Men i år har flera inte vågat segla på utsidan av Gotland. Jag tror många blev chockade av hur extrem sjön var där. Samtidigt överraskades man av vindstyrkor på 20-25 meter per sekund. Det hade inte många väntat sig. Det var visserligen frånlandsvind, men det är ett stort hav innan Fårö som bygger upp sjö.”

Stefan Rahm berömmer de skeppare som bedömt det som farligt att fullfölja. Han var själv på plats i samband med en av havskappseglingens mest katastrofala ögonblick, Sydney to Hobart 1998, då sex seglare miste livet.

”Efter det pratade man mycket om skepparens ansvar. Jag tycker att många har tagit rätt beslut här”, säger han.

Rutinerade Bouwe Bekking, skeppare på HiQ, som var först i mål, håller med.

”Det är bra att folk bryter när det är så pass tufft”, säger han.

En av de mest avancerade båtarna som bröt var Rán, med Skypegrundaren Niklas Zennström som skeppare.

”Inget har gått sönder, men vi fick lite väl mycket vatten under däck för elektronikens bästa. Det var synd, men vi är väldigt nöjda med hur vår 40-fotsbåt, byggd för inomskärssegling, uppträdde”, säger taktikern Adrian Stead i ett uttalande.

Läs mer om kappseglingen här. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?