1515
Annons

Rekordstor skattesmäll för fastighetsdoldis – krävs på 2,2 miljarder kronor

Skatteverket upptaxerar fastighetsinvesteraren Leif Edlund med runt 7 miljarder kronor efter en omfattande utredning. 

Myndigheten kräver nu honom på över 2 miljarder kronor – ett rekordhögt belopp för en enskild person, enligt Skatteverkets utredningsledare.

Det rapporterar nyhetsbyrån Siren. 

Foto:Hanna Wemmenhag

Skatteverket har efter en omfattande utredning av fastighetsdoldisen Leif Edlund beslutat att han ska upptaxeras med runt 7 miljarder kronor. Leif Edlund och hans familj var tidigare storägare i fastighetsbolaget Heba via företaget Carlbergssjön.

Den största delen av upptaxeringen rör uttag som uppgår till miljardbelopp från Edlunds företagssfär under 2015 och 2018. Skatteverket betraktar uttagen som kapitalinkomster som ska beskattas med 30 procent skatt, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Därför kräver Skatteverket nu in det rekordhöga beloppet 2,2 miljarder kronor från Leif Edlund.

”Som jag känner till så är detta det enskilt högsta beslutet avseende en fysisk person i modern tid”, säger Gunnar Ihrén, utredningsledare på Skatteverket, till nyhetsbyrån.

”Knäckfrågan handlar om han ska anses som obegränsat skattskyldig i Sverige. Vi anser att kraven för det är uppfyllda i det här fallet”, tillägger han.

Myndighetens beslut bygger på en ungefärlig uppskattning av Leif Edlunds inkomster då han själv inte lämnat in några deklarationer i Sverige, skriver Siren. Han har sedan 1990 officiellt bott i Belgien och Schweiz.

Gunnar Ihrén på Skatteverket säger till nyhetsbyrån att utredningen mot Leif Edlund – som mynnat ut i ett beslut som omfattar 82 sidor – inte hade varit möjlig utan de avtal om handräckning och informationstbyte som tillkommit under 2010-talet. 

Utredningen består av material från bland annat Luxemburg och skatteparadisen Brittiska Jungfruöarna och Isle of Man

I utredningsmaterialet framgår det att Leif Edlund själv menar att han inte har någon stark anknytning kvar till Sverige och att han har skattat för sina intäkter i Schweiz. Han uppger också att myndighetens utredning lider av allvarliga formella fel och brister och har skyndats på för att inte falla för preskriptionstiden vid årsskiftet, skriver Siren vidare.

Skatteverkets bedömning är i sin tur att Leif Edlund varit bosatt i Sverige under de aktuella beskattningsåren och haft en väsentlig anknytning till landet.

Leif Edlund har möjlighet att begära omprövning eller överklaga beslutet till domstol. 

Di har sökt Leif Edlund som via sitt juridiska ombud avböjer att kommentera.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?