Annons

Rekordstor dalahäst tar plats i New York

NEW YORK.

Från och med nu pryder världens största dalahäst en husfasad i New York.

Den svensk-amerikanska gatukonstnären Shai Dahan ser väggmålningen som en hyllning till Sverige.

Foto:Agaton Strom
Foto:Agaton Strom
Foto:Agaton Strom
Foto:Agaton Strom

Fotgängare kommer framöver se en ovanlig syn i Lower East Side-området på Manhattan. På en av husfasaderna på Broome Street kommer nämligen världens största dalahäst att titta fram.

Det är den svensk-amerikanska gatukonstnären Shai Dahan som ligger bakom det enorma konstverket. Den väggmålade hästen får med sina 18 meter den tidigare världsrekordhållaren i betong i Avesta att framstå som ett litet föl.

”Det är lite som en hyllning till Sverige”, säger konstnären stolt, när Dagens industri träffar honom på ett kafé i närheten.

”Jag skapar ett monument för dalahästen i New York.”

Shai Dahan är född i Israel, växte upp i Los Angeles, och har bott några år här i New York. Sedan 2010 bor han dock i Borås tillsammans med sin svenska fru och två barn och har gjort sig ett namn på muralmålningar, särskilt de föreställande dalahästar.

”När jag flyttade till Sverige visste jag ingenting om dalahästar”, säger Shai och erkänner att han först trodde att de små hästarna i folks hem var kopior på något känt konstverk.

”Men sedan jag fick bakgrunden klart för mig har jag verkligen förälskat mig i dem. Hästar har ju historiskt framställts som ett väldigt maskulint djur. De deltar i krig, kungar sitter på dem, och så vidare. Men dalahästen med sina färger och alla kurbits-mönstren gör dem mjukare och mer feminina.”

Trots ett envist och för väggmålare mycket olägligt duggregn är Shai Dahan upprymd över att vara tillbaka i New York, staden som är hans stora inspirationskälla. Han pratar drömskt om byggnaderna, graffitin och folket.

”Jag har alltid sett New York som det största konstgalleriet i världen”, säger han.

Men att få till sitt konstprojekt här har inte varit det lättaste. Shai Dahan berättar att det gått 13 månader sedan han först fick kontakt med fastighetsägaren.

”Halvvägs insåg jag varför det inte är så många stora väggmålningar i den här staden. Konstnärer ger sannolikt upp på grund av all byråkrati”, säger han och suckar över försäkringar, kontrakt och alla olika tillstånd som krävs.

Han bekostar projektet ur egen ficka, men ser det lite som en annonspelare för sig själv. Verket har heller ingen tidsbegränsning. Men framför allt har New York-projektet varit en chans för Shai Dahan att förverkliga två av sina ”bucket list”-mål i ett slag: att måla världens största dalahäst och göra en stor väggmålning i New York.

Han säger att han redan längtar efter att få ta med sig sina barn hit.

”Det bästa med gatukonst är känslan av att du lämnar något efter dig till samhället, till nästa generation. Något som kan inspirera.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?