1515
Annons

Rekordstor dalahäst tar plats i New York

NEW YORK.

Från och med nu pryder världens största dalahäst en husfasad i New York.

Den svensk-amerikanska gatukonstnären Shai Dahan ser väggmålningen som en hyllning till Sverige.

Foto:Agaton Strom
Foto:Agaton Strom
Foto:Agaton Strom
Foto:Agaton Strom

Fotgängare kommer framöver se en ovanlig syn i Lower East Side-området på Manhattan. På en av husfasaderna på Broome Street kommer nämligen världens största dalahäst att titta fram.

Det är den svensk-amerikanska gatukonstnären Shai Dahan som ligger bakom det enorma konstverket. Den väggmålade hästen får med sina 18 meter den tidigare världsrekordhållaren i betong i Avesta att framstå som ett litet föl.

”Det är lite som en hyllning till Sverige”, säger konstnären stolt, när Dagens industri träffar honom på ett kafé i närheten.

”Jag skapar ett monument för dalahästen i New York.”

Shai Dahan är född i Israel, växte upp i Los Angeles, och har bott några år här i New York. Sedan 2010 bor han dock i Borås tillsammans med sin svenska fru och två barn och har gjort sig ett namn på muralmålningar, särskilt de föreställande dalahästar.

”När jag flyttade till Sverige visste jag ingenting om dalahästar”, säger Shai och erkänner att han först trodde att de små hästarna i folks hem var kopior på något känt konstverk.

”Men sedan jag fick bakgrunden klart för mig har jag verkligen förälskat mig i dem. Hästar har ju historiskt framställts som ett väldigt maskulint djur. De deltar i krig, kungar sitter på dem, och så vidare. Men dalahästen med sina färger och alla kurbits-mönstren gör dem mjukare och mer feminina.”

Trots ett envist och för väggmålare mycket olägligt duggregn är Shai Dahan upprymd över att vara tillbaka i New York, staden som är hans stora inspirationskälla. Han pratar drömskt om byggnaderna, graffitin och folket.

”Jag har alltid sett New York som det största konstgalleriet i världen”, säger han.

Men att få till sitt konstprojekt här har inte varit det lättaste. Shai Dahan berättar att det gått 13 månader sedan han först fick kontakt med fastighetsägaren.

”Halvvägs insåg jag varför det inte är så många stora väggmålningar i den här staden. Konstnärer ger sannolikt upp på grund av all byråkrati”, säger han och suckar över försäkringar, kontrakt och alla olika tillstånd som krävs.

Han bekostar projektet ur egen ficka, men ser det lite som en annonspelare för sig själv. Verket har heller ingen tidsbegränsning. Men framför allt har New York-projektet varit en chans för Shai Dahan att förverkliga två av sina ”bucket list”-mål i ett slag: att måla världens största dalahäst och göra en stor väggmålning i New York.

Han säger att han redan längtar efter att få ta med sig sina barn hit.

”Det bästa med gatukonst är känslan av att du lämnar något efter dig till samhället, till nästa generation. Något som kan inspirera.”

 


Victoria's Secret tvingas betala till 1.250 uppsagda

En stor grupp uppsagda underklädesarbetare får motsvarande flera årslöner var efter en uppgörelse med branschjätten Victoria's Secret.

Foto:David Paul Morris

Det handlar om en bh-fabrik i Thailand i företaget Brilliant Alliance Thais regi. Den stängdes förra året då bolaget gick i konkurs. 1.250 arbetare miste då jobbet utan att få det avgångsvederlag de har rätt till enligt thailändsk lag.

Men efter förhandlingar med de amerikanska företag som fabriken var underleverantör till har alltså Victoria's Secret gått med på ett lånearrangemang som innebär att 8,3 miljoner USA-dollar avsätts. Det innebär att var och en av arbetarna får ungefär 65 000 kronor.

Beloppet motsvarar flera årslöner för arbetarna. Arbetsrättsgruppen Solidarity Centre ser det som en liten revansch efter det att västerländska klädjättar ofta kommit undan utan att betala något i liknande fall.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?