1515

Rekordstark tillväxt för klätterkungarna

GÖTEBORG.
Bergsklättring och kärlek till naturen lade grunden för det snabbväxande trädvårdsföretaget Trädakuten som fått extra växtkraft under pandemin och rekordomsättning.

Planen är att fortsätta expandera med tjänster av bästa kvalitet.

”Vi ska vara Gucci eller Prada inom trädvård”, säger grundaren Henrik Ritsanong.

Henrik Ritsanong, vd och grundare av Trädakuten tycker om att jobba på höga höjder.
Henrik Ritsanong, vd och grundare av Trädakuten tycker om att jobba på höga höjder.Foto:Jack Mikrut

I centrala Göteborg står ett åldrande bokträd vars lövverk glesnat på grund av skadade trädrötter. De erfarna arboristerna Henrik Ritsanong och Johan Phil, som är Sveriges bästa trädklättrare med tolv SM-guld, gör sig redo att säkert ta sig upp i trädkronan för att beskära några av de trötta grenarna.

Hjälm, säkerhetssele, karbinhakar och extra säkerhetslina ingår i klätterutrustningen.

”Våra arborister är certifierade enligt europeisk standard även om det inte finns krav på det i vår bransch. Företaget är också medlem i Svenska Trädföreningen. Säkerheten för våra medarbetare och omgivningen står i centrum när vi ska utföra ett uppdrag”, säger Henrik Ritsanong, grundare och vd för Trädakuten.

Snabbt och vant tar han och Johan Pihl sig upp i trädkronan med hjälp av klätterlinor. Nere på marken står arboristen och företagets utvecklingschef Nils Johansson.

”I det här yrket måste man kunna arbeta på höga höjder men samtidigt är det bra att ha respekt för höjder för då tar man inte onödiga risker”, säger Nils Johansson.

Trädakuten utför tjänster som beskärning, trädfällning, flisning och stubbfräsning åt privatpersoner, företag och kommunal verksamhet i Göteborgsområdet, Bohuslän, Skaraborg och Dalarna. 

Andra uppdrag man gör på höga höjder inkluderar rensning av takrännor, takskottning och att sätta upp julbelysning i träd.

”För att få jämnare flöde av uppdrag under hela året har vi kompletterat vår kompetens inom trädvård med att ta oss an även andra typer av jobb på höga höjder. Exempelvis har vi monterat ljusslingor i 50 träd runt Globen i Stockholm (som nyligen bytte namn till Avicii Arena, Di:s anm.)”, säger Henrik Ritsanong.

Och så räddar man katter ur träd.

”Henrik är den som tar sig an frivilliga uppdrag. Han får lösa ett problem och bli hjälte, kattägaren blir glad och i våra sociala medier får vi massor av uppmärksamhet vilket är bra reklam för företaget”, säger Nils Johansson.

I samband med att rutavdraget utökades i augusti 2016 till att inkludera de tjänster Trädakuten erbjuder tog man också ett beslut om att satsa på tillväxt för företaget. Och 2020 utsågs Trädakuten till ett snabbväxande Gasellföretag av Di. 

”Rutavdraget gav en ökad efterfrågan i början men har sedan dess mattats av. Den främsta förändringen är att i dag är det gemene man som anlitar oss, tidigare var det främst höginkomsttagare i fina villaområden”, säger Nils Johansson.

Men tillväxten har ändå fortsatt. För det brutna räkenskapsåret som slutar i juni kommer omsättningen hamna på runt 18 miljoner kronor. Till det ska läggas dotterbolaget Trädakuten Dalarna som under samma tid har omsatt cirka 5 Mkr.

”Under året som gick blev vi en koncern när verksamheten i Dalarna knoppades av i ett eget bolag. Tillsammans får vi en rekordomsättning. Mycket av den ökade efterfrågan beror på att folk varit hemma och haft tid att fixa i trädgården. Vi fick fler privatkunder under pandemin”, säger Henrik Ritsanong.

Porträtt av arboristen och utvecklingschefen Nils Johansson, Trädakuten.
Porträtt av arboristen och utvecklingschefen Nils Johansson, Trädakuten.Foto:Amplifyphoto

Men även konkurrensen har ökat i pandemins kölvatten.

”Har man en motorsåg så kan man starta ett företag i vår bransch, svårare är det inte. Så det vi kan konkurrera med är att hela tiden ligga i framkant när det gäller service, säkerhet och kompetens för att kunna erbjuda bästa kvalitet på våra tjänster. Vi vill vara Sveriges största och bästa trädvårdsföretag”, säger Henrik Ritsanong, en vinnarskalle som tidigare varit elitidrottare inom Taekwondo.

Det har gått femton år sedan han lämnade en chefspost inom detaljhandeln för att starta eget som arborist. Han ville kunna kombinera sina stora intressen bergsklättring och naturen. 

”Kärleken till naturen och träden fick jag under min uppväxt när jag arbetade med träd och kapade mycket ved på min mammas gård utanför Stenungsund”, berättar Henrik Ritsanong, vars mamma Sutip odlar grönsaker, örter och kryddor ekologiskt och levererar till bland annat finkrogar i Göteborg.

Henrik Ritsanong och Nils Johansson är båda förvånade över hur snabbt tiden har gått.

”Vi var från början ett kompisgäng som jobbade ihop, i dag är vi ett familjeorienterat företag där barn och partners ingår i umgänget”, säger Henrik Ritsanong.

Nils Johansson var med från start.

”Jag kom in som 15-årig praktikant. Det var Henrik som lärde upp mig som arborist. Då var det ett säsongsarbete. I dag har vi sysselsättning året runt. En annan stor skillnad är att i dag vet de flesta vad en arborist gör”, säger Nils Johansson.

Då hade man kontoret på fickan. Nu huserar man i stora ljusa lokaler med verkstad på Ringöns industriområde med utsikt över Göta älv. Här tar man av sig arbetskängor och arbetskläder en trappa ner innan man går upp till kontoret och lunchrummet.

”Det är viktigt att det är trevligt och snyggt omkring oss”, säger Henrik Ritsanong.

Foto:Jack Mikrut

Personalstyrkan har utökats med ett par nyanställningar det gångna året och uppgår i dag till 18 anställda. Henrik som har thailändskt påbrå är stolt över att man är en mångkulturell arbetsplats med nio nationaliteter.

”Att vi kan locka hit erfarna arborister från hela världen är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb.”

Företaget skulle kunna växa ännu snabbare om det inte vore för bristen på erfarna arborister. Det finns två yrkesutbildningar för arborister i Sverige. Trädakuten har redan anställt tre från årets avgångsklasser.

”Det kostar oss 100.000 kronor att utrusta varje ny anställd så det gäller att välja rätt personer. Vi tar också in lärlingar som vi själva lär upp”, säger Nils Johansson.

Man har också gjort en nyckelrekrytering till kontoret.

”Vi annonserade efter en superhjälte som kunde samordna arbetet på kontoret. Och vi hittade Jessika Iglesias som på grund av pandemin hade förlorat sitt arbete hos flygbolaget BRA. Ett lyckokast för oss”, säger Nils.

Även Henrik Ritsanongs sambo Anna Ekstedt som sköter marknadsföringen är en viktig del i framgången. 

Det betyder att det frigörs tid som gör att han kan fortsätta arbeta ute hos kunder när han så vill.

”Bilen är alltid lastad och redo. Mobilen är alltid på så närhelst på dygnet det ringer så kan jag rycka ut. Vi kommer när det är akut, det är ju vårt företagsnamn”, säger Henrik Ritsanong.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?