Annons

Rekordsommarens baksida: ”Ser ut som Gotland runt varje helg”

Svenskt båtliv stävar mot en rekordsommar. Men av alla som ger sig ut finns många som saknar sjövana – Sjöräddningssällskapet har redan sett en kraftig ökning av insatser. 

Här är de vanligaste felen som nybörjare gör. 

En vanlig sommar är det mellan 2 och 2,5 miljoner människor ute på sjön i den svenska skärgården. I år talar allt för att det bli många fler. 

Enligt båtbranschens riksförbund Sweboat planerar två av tre svenska båtägare att använda sin båt mer än vanligt i år. 

I Sverige finns cirka 800.000 fritidsbåtar och att intresset för att komma ut är stort märks tydligt i högtryck på båtmarknaden. Efterfrågan på såväl nya som begagnade fritidsbåtar är stort. Vissa försäljare uppger att de fram till juni i år sålt lika många båtar som under hela fjolåret.

Marknadssajten Blocket noterar samtidigt att sökningar på ”båt” ökade med hisnande 887 procent i maj jämfört med samma period förra året. Av de båtar som lades ut till försäljning såldes 68 procent inom vecka. Motsvarande siffra i fjol var 28 procent.  

Båtlivet kom igång rekordtidigt i mitten av mars och har ökat markant.

”Vi får rapporter att det ser ut som Gotland runt varje helg nu – båtar överallt”, säger Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet.

Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet.
Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet.Foto:Sjöräddningssällskapet

Hon basar över en organisation med ungefär 2.300 frivilliga sjöräddare och drygt 230 räddningsbåtar som utgår från 73 räddningsstationer längs våra kuster och i våra största sjöar. 

Totalt utfördes 10.395 uppdrag i fjol. Verksamheten vilar på gåvor och donationer, ifjol fick man in nära 200 miljoner kronor. Det är välkomna pengar nu när organisationen väntas få en uppsjö med larm och rycka ut på allt från tampar som snott in sig i propellrar till motorhaverier och betydligt allvarligare tillbud.

”Alla står på tå. Det här kommer bli en speciell sommar där samtliga av våra frivilliga kommer att få mycket att göra och det kommer att bli tufft”, säger Cia Sjöstedt.

Men det finns enkla knep för båtfolket att underlätta och förenkla eventuella insatser, tipsar hon.

”Om man skriver sitt namn och telefonnummer synligt på sin båt, kanot, kajak eller surfbräda kan vi snabbare kontrollera om den bara slitit sig och drivit iväg från land eller om det faktiskt också är personer vi ska söka efter som är i nöd”, säger hon.

Sjöräddningssällskapet rycker i snitt ut 40 gånger varje dag sommartid. Anton Kock är distriktssamordnare för sydöstra Sverige och utrustningsansvarig för hela Sverige inom Sjöräddningssällskapet. Från basen i Kalmar har han redan märkt en uppåtgående trend i antalet insatser.

”Vi har haft fler uppdrag än tidigare år, något vi konstaterade redan i april. En helg i april hade vi lika mycket att göra som vi brukar ha i juli”, säger han.

Foto:Sjöräddningssällskapet.
Anton Kock, distriktssamordnare på Sjöräddningssällskapet.
Anton Kock, distriktssamordnare på Sjöräddningssällskapet.

Hur ser ni på sommaren?

”Vi är inte oroliga över att få mer att göra eller att vi behöver ändra strategi. Fördelen, och det som är glädjande, är att att vi jobbar med frivilliga besättningsmän och kvinnor som vill göra skillnad. Om det blir fyra uppdrag i snitt i stället för två är det inget som de är ledsna för utan blir bara mer motiverade.”

Vanligaste felet nybörjare gör?

”Det vi brukar trycka på – och vi har goda argument för det – är två enkla saker till både nybörjaren och den rutinerade: flytväst och vattentätt fodral till mobilen. Då har man köpt sig förutsättning att klara sig en stund. Man kan inte räkna med att någon annan larmar åt en.” 

Anton Kock var för egen del häromdagen ute och plockade upp en vindsurfare i Kalmarsund som sett bräda och segel driv bort ifrån sig.

”Han hade våtdräkt, hjälm och flytväst men egentligen bara tur att en annan vindsurfare sett vad som hänt. Om han haft med sig mobilen i ett vattentätt fodral hade han själv kunnat larma och vi kunnat plocka upp honom tidigare. Jag har hämtat för många döda människor för att inte fortsätta tjata om det här: flytväst och vattentätt fodral till mobilen är en väldigt billig livförsäkring.” 

Av allt att döma kommer det bli fullt i gästhamnar och på skärgårdskrogar i sommar. En som redan sett en tillströmning är Peter Wikström som driver Gulfmacken i Vaxholm, känd för att sälja mest drivmedel i norra Europa. Han gör sin 36:e säsong på båtstationen och ser en tydlig förändring i år.

”Det är många nya båtägare helt klart och folk utan några förkunskaper som hyrt båt. Det som jag blir fundersam över är de som behöver fem försök för att lägga till vid en madrasserad brygga. Jag vågar inte ens tänka på hur de ska klara av snabba väderomslag på öppet vatten”, säger han.

I Stockholms skärgård kallas de här nya båtentusiasterna redan för ”coronabåtar”. 

 

Sjöräddningssällskapets bästa råd för båtentusiaster

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?