Rekordprojektet försenat igen – elkunder får vänta på lägre priser: ”Skandalbygge”

Sydvästlänken, den rekorddyra elförbindelsen, har drabbats av ännu en försening, uppger Svenska kraftnät. Kraftledningen som bland annat väntas leda till lägre elpriser i södra Sverige är flera år försenad och har beskrivits som ett skandalbygge av energiminister Anders Ygeman.

Energiminister Anders Ygeman
Energiminister Anders YgemanFoto:Claudio Bresciani/TT
Sydvästlänken.
Sydvästlänken.Foto:Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT

”Sydvästlänken är ett skandalbygge. Jag har svårt att sätta en annan etikett på projektet efter fem år och tjugo förseningar”, sa energiminister Anders Ygeman (S) till HD och Sydsvenskan i november i fjol, efter beskedet att driftsstarten åter försenats.

Och nu är det dags igen. På torsdagsmorgonen meddelade statliga Svenska kraftnät att driftstarten som var planerad den sista mars skjuts fram med ytterligare drygt fyra månader till den 15 augusti. 

”De senaste månaderna har kontrollutrustningens mjukvara uppdaterats och verifierats i anläggningarna. Vid de fullskaletester där anläggningarna varit anslutna till transmissionsnätet har det framkommit behov att korrigera brister i mjukvaran för kraftelektroniken innan anläggningarna som helhet kan tas i drift. Därför skjuts planerad drifttagning av SydVästlänkens likströmsförbindelse fram till 15 augusti 2021”, skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Där uppges att leverantören visserligen har kommit till rätta med bristerna i styrningen av anläggningarna under onormala driftssituationer som orsakade den senaste förskjutningen av tidplanen. 

”Drifttagning av förbindelserna till månadsskiftet mars/april, hade varit möjlig, men då med begränsad effekt och kontraktsmässiga risker för Svenska kraftnät.  Ett sådant upplägg hade resulterat i att alla fyra omriktarstationerna som ingår i SydVästlänken hade behövt tas ur drift efter sommaren för kompletterade åtgärder innan full effekt kunnat användas.”

När vinterns höglastperiod snart är passerad gör Svenska kraftnät bedömningen att de kvarvarande bristerna ska åtgärdas först. Och sedan beräknas alltså Sydvästlänken kunnas tas i full drift, utan tekniska restriktioner, den 15 augusti 2021.

Beskedet är dåliga nyheter inte minst för elkunderna i södra Sverige. Sydvästlänken, som kostar 7,3 miljarder kronor att bygga, syftar till att stärka elförsörjningen till södra Sverige och att jämna ut prisskillnaderna mellan prisområdena som Sverige är indelat i. Och under 2020 var prisområdesskillnaderna tidvis rekordhöga och just elkunderna i södra Sverige, prisområde 4, har allt oftare fått betala högre elpriser än i andra delar av landet. 

Förseningen är också en ny tung motgång för Svenska kraftnät. Det statliga affärsverket som ansvarar för elsystemet har fått hård kritik för att inte i tid ha gjort investeringar i det nationella högspänningsnätet, något som bidrar till kapacitetsbrist i bland annat Stockholm och Skåne.

Problemen för Sydvästlänken, som är Svenska kraftnäts dyraste projekt någonsin, har lett till stark kritik inom näringslivet i södra Sverige som är upprörda över att tidvis tvingas betala avsevärt högre elpriser än andra elkunder i landet. Även energiminister Anders Ygeman har alltså blivit upprörd över att jätteledningen, som ursprungligen var tänkt att tas i bruk 2015, blivit försenad så många gånger och har krävt att projektet måste utredas i grunden.

”Det är dags för en genomgripande granskning av Sydvästlänken så att vi får veta vilka grundläggande fel som gjorts för att undvika liknande misstag i framtiden. Vi måste kunna dra lärdomar och ta reda på var det brustit”, sa han till HD och Sydsvenskan efter förra förseningen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?