1515

Rekordpris på löjrom väntas efter årets fiske

Nu startar årets fiskesäsong av siklöja – denna gång med reducerade kvoter.

Och den mindre kvoten lär innebära en ännu dyrare löjrom.

Säsongen brukar normalt sett hålla på några veckor men i år tror Ingvar Lerdin, ordförande för Norrbottens kustfiskares producentorganisation, att det blir en till två veckor, rapporterar Sveriges Radios P4 Norrbotten. 

”Så det gäller att undvika motorhaverier eller att bli sjuk just de veckorna”, säger Ingvar Lerdin till radion.

Anledningen till den kortare säsongen är att Havs- och vattenmyndigheten (Hav) har satt årets kvot till 454 ton siklöja – en halvering jämfört med kvoten 2020 på 880 ton.

Beslutet är nödvändigt för att det ska finnas fisk kvar i framtiden, uppgav myndigheten när beskedet kom i augusti. Vikarsälen konsumerar allt mer siklöja, och andelen ungfisk har också minskat jämfört med ett medelår, enligt Hav. 

Samtidigt slår de halverade kvoterna hårt mot yrkesfiskarna, enligt Veronica Apelqvist, vd på BD Fisk, yrkesfiskarnas producent.

”Det är ju katastrof för en yrkeskår, att kvoterna blir mindre och mindre”, säger hon.

Producenter varnar för att den minskade kvoten kommer att leda till att den redan dyra löjrommen blir ännu dyrare. Något som kan innebära ökad privatförsäljning och att produkten i förlängningen helt slås ut från marknaden.

”Om det blir för dyrt så kanske det är många restauranger som tar bort löjrommen från sina menyer”.

Veronica Apelqvist tror dock inte att risken för att produkten ska försvinna från marknaden är speciellt stor än så länge.

”Det tror vi inte i år, eftersom det kommer vara så lite. Det verkar finnas efterfrågan på löjrom i och med att fjolårets tog slut så tidigt och den kan ta slut tidigt även i år. Men det är svårt att säga vad marknaden tål”.

Priset på löjrom i butik ligger just nu på mellan 3 000 och 4 000 kronor kilot. Eftersom årets fiske just har dragit i gång och kan påverkas av väder och vind, är det enligt Veronica Apelqvist svårt att sia om hur högt priset kan bli med de halverade fiskekvoterna.

”Det är svårt att säga var priset kommer hamna, men vi tror att det kommer att bli dyrt i alla fall”.


Innehåll från SectraAnnons

Fastighetsautomation inom hälsosektorn svag länk för IT-säkerheten

Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.
Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

Försörjningssystem för fastigheter har genomgått en snabb digitalisering.

Inom hälsosektorn saknas ofta kunskaper om IT-säkerheten för dessa system.

– Här finns brister som cyberkriminella kan utnyttja för att slå ut hela sjukhus. Om man inte täpper igen dessa hål kan konsekvenserna bli enorma för hela samhället, säger Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

En viktig del i säkerhetsarbetet för sjukhus och andra vårdinrättningar är att upprätthålla en kontinuerlig drift av kritisk infrastruktur. Här ingår vattenförsörjning, ventilation, elektricitet och temperatur, men också mer specialiserade verksamheter som produktion av syrgas.

I dag är styr- och reglersystemen för denna infrastruktur ofta digitaliserad för optimal drift. Det gör dem också sårbara för cyberattacker. Utsätts driftsmiljöerna för ett oplanerat avbrott till följd av en IT-attack kan det i värsta fall leda till livshotande situationer för patienterna. 

Cyberkriminella på jakt efter ekonomisk vinning genom till exempel ransomware, men också främmande statsmakter som önskar skapa oreda i ett land, kan vilja genomföra en cyberattack mot hälsosektorn. 

– Sjukvården är en av de mest utsatta sektorerna just nu, speciellt i USA. Sverige är ännu inte lika hårt drabbat men vi kan räkna med att denna brottslighet snart hittar hit, säger Leif Nixon.

Sectra kan kartlägga brister i säkerheten

Sectra Communications kan erbjuda en säkerhetsanalys, där en kartläggning genomförs av sjukhusens sårbarheter i styr- och reglersystemen för dessa vitala försörjningssystem.

Därefter kan olika lösningar erbjudas för att täppa igen de hål och brister som upptäcks. En metod är att koppla in sensorer i nätverket som kontinuerligt analyserar trafiken i de kritiska systemen. Sker något ovanligt går ett larm igång. 

– Vi kan lära oss hur trafikmönstret ser ut i normaldrift och larmar om det börjar ske avvikelser och vid misstänkt trafik. Dyker det upp en ny enhet som börjar scanna av nätverket så går ett larm, likaså om vi ser en attackkod fara förbi på nätverket, säger Leif Nixon, och avslutar:

– Man börjar få upp ögonen för dessa brister ute i vissa Regioner, men här finns mycket kvar att göra.

Om Sectra
Sectra har 40 års erfarenhet av att säkra samhällens mest kritiska kommunikation genom tjänster och expertis inom kryptering, VPN och säker mobil kommunikation. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom kritisk infrastruktur, till exempel sjukvården samt energi- och vattenförsörjningen, att möjliggöra säkra digitaliseringsprojekt.

Läs mer på: communications.sectra.com

Mer från Sectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?