1515
Annons

Rekordpengar till flyktinghjälp: ”Framför allt från företag”

Under hela 2021 samlade UNHCR i Sverige in 405 miljoner kronor. Fredagen den 11 mars 2022 hade organisationen tagit emot nästan det dubbla, drygt 750 miljoner kronor, enbart i insamlingen till Ukraina. Nu kvarstår arbetet att omvandla rekordsumman till konkret nödhjälp som verkligen når de behövande, till exempel i Moldavien som vädjar om hjälp för att hantera alla flyktingar som kommer.

Stora mängder flyktingar har anlänt till Ukrainas grannländer som Rumänien, Polen och Moldavien.
Stora mängder flyktingar har anlänt till Ukrainas grannländer som Rumänien, Polen och Moldavien.Foto:TT

Moldavien är Europas fattigaste land. Där vädjar man nu om stöd för att kunna hantera de 300.000 flyktingar som kommit från Ukraina. Samtidigt slår UNHCR svenskt insamlingsrekord där privatpersoner och företag samlat in över 750 miljoner kronor. Frågan är nu hur pengarna ska användas på bästa sätt – både inne i det krigshärjade Ukraina men också i fattiga länder som Moldavien som har begränsade resurser för flyktingmottagande.

UNHCR svenska insamling till Ukraina-krisen uppgick i fredags till 535 miljoner kronor. Till det kommer dubblingen från Akelius Foundation som förra veckan var uppe på 220 miljoner kronor. 

”Vi har aldrig varit med om något liknande. Givarviljan har varit enorm, dels från privatpersoner men framför allt från företag som står för en mycket stor del”, säger Åsa Widell som är generalsekreterare på Sverige för UNHCR som ansvarar för UNHCR:s insamlingar i Sverige.

Bland de verkligt stora givarna finns, förutom dubblaren Akelius till exempel Schörlings familjestiftelse och SBB som skänkt 50 miljoner kronor vardera. Att Akelius dubbling ligger på 220 mot totalt insamlade 535 miljoner kronor beror på att Akelius enbart dubblar gåvor upp till 10 miljoner kronor. Åsa Widell ser än så långe ingen avmattning av inflödet.

750 miljoner kronor är mycket pengar. Hur kan man vara säker på att pengarna verkligen omvandlas till konkret hjälp?
”Läget i Ukraina och i de länder som nu tar emot flyktingar är akut. Därför används pengarna vi nu samlar in uteslutande till nödhjälp. Det handlar till exempel om mat, rent vatten, filtar, tak över huvudet och något att sova på. Men också bränsle som används för uppvärmning då det är väldigt kallt. Vi ger också kontantstöd till flyktingar så att de kan betala hyra för tillfälligt boende. Människor har flytt hals över huvud och många har ofta inte med sig någonting”.

Den administrativa så kallade insamlingskostnaden för helåret 2021 var för Sverige för UNHCR 15 procent. 

”I år kommer det att bli avsevärt lägre eftersom vi inte ökar våra kostnader i relation till hur mycket vi samlar in.”

Att pengarna används effektivt säkerställs enligt Åsa Widell av den erfarenhet som finns inom UNHCR av att arbeta under de allra svåraste förhållandena. Förra året arbetade UNHCR i 40 olika flyktingkatastrofer och finns just nu på plats i 136 länder. Åsa Widell berättar också att samarbetet med lokala organisationer i Ukraina är en viktig del för att göra arbetet så effektivt som möjligt.

”Vi har personer som arbetar på plats inne i Ukraina för att få fram hjälpen. Men det är ett både farligt och svårt arbete. Det råder fullt krig vilket skapar enorma logistiska problem. Det tar många dygn att ta sig från västra till östra Ukraina då transporterna hela tiden hindras av checkpoints och mineringar.”

Moldavien är ett av Europas fattigaste länder. Hur är förutsättningarna att få fram hjälp där?
”Mottagandet av flyktingar fungerar bra i alla länder, men Moldavien har inte samma resurser som till exempel Polen. I Moldavien har vi byggt upp flera mottagningscenter och vi bidrar med tekniskt stöd för att kartlägga flyktingströmmarna. Vi hjälper också till med att föra flyktingar vidare för att avlasta Moldavien.”


Stefan Persson om Ukraina: ”Det är en humanitär tragedi” – stiftelse donerar 150 miljoner

H&M-familjen Perssons välgörenhetsstiftelse donerar ”i ett första steg” 150 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina.

”Det är en humanitär tragedi och det känns därför väldigt angeläget att bidra”, skriver Stefan Persson i ett mejl till Di.

Stefan Persson, ordförande för H&M-familjens välgörenhetsstiftelse.
Stefan Persson, ordförande för H&M-familjens välgörenhetsstiftelse.Foto:Jack Mikrut / TT

Erling Perssons stiftelse bildades 1999 till minne av H&M-grundaren. I styrelsen sitter flera familjemedlemmar. Ordförande är den tidigare H&M-vd:n och styrelseordföranden Stefan Persson, och även hans två yngsta barn Tom Persson och Charlotte Söderström är engagerade.

Stiftelsen har beslutat att ”i ett första steg” donera 150 miljoner kronor, 75 miljoner till Rädda Barnen och 75 miljoner till Röda Korset. I ett mejl Di uttrycker Stefan Persson oro över utvecklingen. 

Hur ser du på det som nu utspelar sig i Ukraina?
”Det är en humanitär tragedi och det känns därför väldigt angeläget att bidra till stöd genom Rädda Barnen och Röda Korset.” 

Känner du oro för vad kriget, utöver det mänskliga lidandet för de drabbade, kan leda till för Sverige, stabiliteten och ekonomin i världen?
”Det är oundvikligt att inte känna en oro över utvecklingen och vilken påverkan det har på människors liv. Vi får ändå hoppas att det fortfarande finns en möjlighet till diplomatisk lösning innan det kan bli en av de värsta humanitära katastroferna vi har sett i modern tid.”

 Varför har ni valt just Rädda Barnen och Röda Korset?
”Det finns många organisationer som engagerar sig i humanitärt hjälparbete i denna mycket svåra situation. Vi i Erling-Perssons Stiftelses styrelse valde Rädda Barnen och Röda Korset då de har fokus på insatser riktade mot barn och också medicinska insatser vilket är några av stiftelsens fokusområden.”

Hur önskar du att er donation främst används?
”Rädda Barnen kommer genom den här donationen bland annat att hjälpa till med psykosocialt stöd, distribution av kläder och hygienartiklar samt basförnödenheter. Stödet till Röda Korset kommer gå till medicinska insatser i Ukraina och närliggande länder samt för att hjälpa flyktingar i Sverige.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?