1515
Annons

Rekordökning av nya covidfall i Indien

Indien rapporterar den högsta dagliga ökningen i antalet nya fall av covid-19, då 7.964 nya fall registrerades på lördagen. Ökningen sammanfaller med att landet på söndag planerar att häva den nationella nedstängningen av samhället. Men utvecklingen öppnar för premiärminister Narendra Modi att förlänga restriktionerna.

I ett öppet brev vädjar Modi till Indiens 1,3 miljarder invånare att följa reglerna för att stoppa spridningen av viruset. Han säger att det fortsatt är ”en lång kamp” kvar för att stävja virusets framfart.

”Vårt land och vår stora befolkning med begränsade resurser är belägrat med problem”, skriver premiärministern.

Enligt en talesperson för inrikesdepartementet kan nedstängningen komma att förlängas – men inget beslut har ännu fattats officiellt.

Indien har registrerat närmare 174 000 bekräftade fall av covid-19 och 4.971 dödsfall.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera