1515

Rekordnotan halveras – bara 43 av 95 miljarder behövs till permitteringar

Regeringens bedömning att korttidspermitteringarna kommer att kosta 95 miljarder under 2020 ser ut att slå ordentligt fel. Enligt Tillväxtverket ser notan ut att hamna på 43 miljarder kronor. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Så sent som i mitten av juni upprepade finansminister Magdalena Andersson bedömningen att stödet kommer att kosta 95 miljarder under 2020. 

Den senaste prognosen från Tillväxtverket, som myndigheten har skickat in till regeringen, och som Di har tagit del av, pekar på att det snarare handlar om drygt 43 miljarder kronor inklusive kostnader för de företag som ansöker om förlängt stöd i ytterligare tre månader. 

”Vi kan se att det är många företag som i samband med avstämningen indikerar att de har behövt ett mindre stöd än de ursprungligen har ansökt om”, säger Richard Källstrand, som är avdelningschef på Tillväxtverket. 

Enligt myndigheten, som arbetar med att fastställa beloppen vid avstämningar av ansökningarna, handlar det bland annat om hur näringsidkaren har bedömt att corona påverkar företaget.

”Det är möjligt att man från vissa företags sida överskattade hur stort tappet skulle bli”, säger Richard Källstrand.  

Enligt den officiella statistiken på Tillväxtverkets hemsida har 80.800 ansökningar lämnats in till myndigheten och det ansökta beloppet är drygt 29 miljarder, varav 27,4 beviljats. Antalet personer som omfattas av det senare beloppet är 572.000. 

Att döma av den senaste prognosen befinner sig myndigheten alltså på slutrakan. Men osäkerheten är stor, vilket även påpekas av myndigheten i rapporten till regeringen. 

”De antaganden vi beskriver ovan bygger på att vi inte får en ökad smittspridning i samhället och att verksamheter kan fortsätta vara öppet i den omfattning de kan just nu”, skriver myndigheten. 

 

 


Innehåll från GDM Konsult ABAnnons

Stressa mindre och prestera bättre med en förenklad IT-vardag

Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM.
Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM.

I en alltmer digitaliserad värld, där allt ska gå snabbt, krävs rätt teknik och kapaciteten att hantera den. Det här hjälper GDM till med och erbjuder produkter och tjänster inom IT-drift, infrastruktur, support och säkerhet. 

– För oss har det blivit allt viktigare att ständigt utvecklas, både för att GDM ska vara fortsatt relevanta och tillgodose våra kunders föränderliga IT-behov, men även för att det är bland det roligaste vi vet, säger Tommy Gustafsson, vd och grundare av GDM. 

GDM har upplevt många paradigmskiften inom IT-branschen sedan det grundades 1992, och har i dag en gedigen erfarenhet av att hjälpa sina kunder säkra sin IT-vardag. 

– Många är idag helt och hållet beroende av fungerade IT för att få sin verksamhet att fungera. Slutar ett system att fungera kan det leda till förlamande konsekvenser och förlorade intäkter. Därför är det av stort vikt att ha en förutsägbar och stabil IT-vardag. Vi kan hjälpa till med allt från att bygga upp en fungerade infrastruktur, till att ge rådgivning och support för verksamhetens befintliga teknik. 

En välmående personal; ett bättre resultat

Tommy Gustafsson grundade GDM i Sundsvall, där de även har sitt huvudkontor, men under åren har de vuxit och har i dag kontor i Piteå, Umeå, Östersund, Gävle och Stockholm. 

– Vår tillväxt beror på flera saker i kombination; kundnöjdhet och efterfrågan såklart, men också samarbeten och partners. I stället för att konstant uppfinna hjulet på nytt har vi de senaste åren gjort en del förvärv och tagit in skickliga partners som har tjänster och produkter där de är experterna, då kan vi ta vara på varandras styrkor och accelerera vår gemensamma resa ytterligare. 

En annan viktig faktor till att GDM är en trygg IT-leverantör är deras företagskultur. Målet att vara en musikalisk och rolig arbetsplats och en av Sveriges främsta leverantörer inom digital infrastruktur går hand i hand. 

– Vi vill ha en öppen och inkluderade företagskultur och rekryterar enbart människor som tycker det är viktigt och kul med samarbete. Att växa för att bli kundens mest naturliga IT-partner över tid kräver en hel del jobb, men som tur är gillar vi att jobba tillsammans och vi gillar utveckling. 

Vilken tjänst behöver din verksamhet?

Det är väldigt stor spridning mellan de olika verksamheter som i dag är en kund till GDM. Det kan vara allt från ett större bolag som redan har sin digitala infrastruktur på plats, men som behöver rådgivning eller ökad säkerhet. Här är GDMs IT-support eller säkerhetstjänster ett bra alternativ.  Eller så är man ett växande bolag som behöver förbättra sin digitala arbetsplats och IT-drift, då har GDM produkter och tjänster för att hjälpa verksamheten att bygga en bra grund att stå på och växa vidare i. 

– Vi är enormt stolta över våra kunder. De är verksamma inom vitt skilda branscher, finns runtom hela landet och några konkurrerar på den globala marknaden. Med kombinationen personligt engagemang, relevant kunskap och en stark operativ trygghet arbetar vi målmedvetet varje dag för att vara rätt sorts IT-partner till dem, avslutar Tommy Gustafsson. 

Om GDM

GDM Konsult AB är ett växande företag med målet att bli Sveriges bästa leverantör av funktionell IT. Vi levererar produkter, tjänster och rådgivning inom infrastruktur, drift, support, arbetsplats och säkerhet. Vi har ett nära samarbete med våra kunder, för att förenkla deras IT-vardag, säkra IT-produktionen och ombesörja att tekniken fungerar optimalt. Företaget grundades 1992 med huvudkontor i Sundsvall och finns även representerade i Östersund, Gävle, Umeå och Stockholm. Företaget har idag cirka 130 anställda, med flertalet större och mindre kunder inom både privat och offentlig sektor i sin kundportfölj.

Läs mer på gdm.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GDM Konsult AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?