1515
Annons

Rekordmånga unga vuxna sökte skuldsanering

Under 2020 ansökte 4.938 unga vuxna mellan 18 och 30 år om skuldsanering hos Kronofogden. Det är mer än en fördubbling mot 2019 då 2.208 personer i samma ålderskategori sökte, rapporterar TV4 Nyheterna.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Kronofogden anser att ökningen tyder på att unga inte lärt sig tillräckligt mycket om ekonomi.

”Vi ser ganska tydligt att det saknas en ekonomisk grundkompetens hos de yngre som kommer ut från skolan. De kommer ut i en ganska komplex ekonomisk miljö där man har abonnemang, nätspel, e-handel och lättillgängliga krediter. Risken är att det här blir ett långvarigt problem, och ett samhällsproblem”, säger Per-Olof Lindh, enhetschef för skuldsanering hos Kronofogden, till TV4 Nyheterna.

Lunds kommunala budget- och skuldrådgivare, som också har märkt av en dramatisk förändring bland unga vuxna, anser att det är lättillgängliga sms- och blancolån som är orsaken.

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera