Annons

Rekordmånga svenskar är dollarmiljonärer – här är förklaringen

Rekord i antalet dollarmiljonärer i Sverige 2019, visar konsultbolagets Capgeminis årliga rapport. En stark svensk börs och stigande bostadspriser tros vara förklaringen.

Foto:Colourbox

På listan över länder med flest dollarmiljonärer i världen 2019 klättrade Sverige två steg, från plats 25 till 23, jämfört med året innan.

Den växande gruppen i Sverige ökade i fjol från 129.000 året innan till 142.000. Deras samlade tillgångar ökade samtidigt med 10 procent. Den nya noteringen är den högsta någonsin sedan Capgemini började sammanställa World Wealth Report för 24 år sedan. 

”En av huvudorsakerna till det är att den svenska börsen gick väldigt bra 2019. En annan komponent är de fortsatt ökande fastighetspriserna”, säger Johan Bergström, ansvarig för finanssektorn på Capgemini Invent. 

Generellt var 2019 ett bra år i Sverige med en stark utveckling av kapital- och löneinkomster. 

”Det är ett ökande antal i Sverige som har höga tjänsteinkomster och stora kapitalinkomster”, fortsätter Johan Bergström.

Johan Bergström, Capgemini.
Johan Bergström, Capgemini.Foto:Press

Den stora ökningen på 10 procent fler dollarmiljonärer i landet betyder också att Sverige ökade mest i Norden, jämfört med Danmark och Norge som ökade åtta respektive fyra procent. 

För 2020 väntas den pågående coronakrisen att påverka dollarmiljonärernas förmögenheter, och i rapporten spår man en global nedgång för deras samlade tillgångar på mellan sex och åtta procent. Men även där väntas Sverige klara sig bättre, med en nedgång på mellan fem och sju procent.

”I Sverige har vi en ganska sund underliggande ekonomi och är inte lika exponerade mot till exempel turism som vissa andra länder. Även om Sverige är exportberoende så tror man att industrin kommer att klara sig hyggligt väl.”

Dock vet man ännu inte hur vårens pandemi kommer att slå mot den svenska ekonomin.

”Naturligtvis finns det risker, vi har många små- och medelstora företag som är en viktig grund i vår ekonomi, som vi inte vet hur de kommer att klara sig”, säger Johan Bergström.

Osäkra tider kommer också påverka hur världens dollarmiljonärer väljer att placera sina tillgångar. 

”För att undvika en för stor risk kommer många att skifta sina placeringar mot likvida tillgångar. Vi tror också att många kommer att avvakta och se hur börsen utvecklar sig.”

Totalt återfinns 62 procent av världens alla dollarmiljonärer i USA, Japan, Tyskland och Kina, som alla toppar listan. Globalt ökade antalet dollarmiljonärer och deras förmögenheter med nio procent i fjol.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera