Annons

Rekordmånga smittade – men Brasilien börjar öppna upp

Brasilien är det andra landet i världen som har passerat en miljon bekräftat smittade med det nya coronaviruset.

Samtidigt som rekordmånga nya fall registrerats, har landet börjat öppna upp.

Spridningen har minskat stödet för landets president Jair Bolsonaro.
Spridningen har minskat stödet för landets president Jair Bolsonaro.Foto:TT/AP

Antalet nya smittade var på fredagen 54.771, den högsta siffran hittills, när den dystra milstolpen passerades.

”Den där siffran en miljon är mycket mindre än det riktiga antalet människor som har smittats, eftersom det finns en underrapportering som är fem till tio gånger så stor”, säger Alexandre Naime Barbosa, medicinprofessor vid São Paulos delstatsuniversitet och fortsätter:

”Det riktiga antalet är antagligen minst tre miljoner och kan till och med vara så hög som tio miljoner.”

Sett till de officiella siffrorna är Brasilien världens näst värst drabbade land efter USA, sett till det totala antalet smittade och döda.

Pandemin nådde Brasilien via medborgare som återvände till storstäder som Rio de Janeiro och São Paulo från sina turistresor i Europa. Sedan dess har viruset spridits över hela landet, och finns nu i 82 procent av landets kommuner, enligt information från hälsodepartementet.

Spridningen har minskat stödet för landets president Jair Bolsonaro, som kritiseras brett för sitt sätt att hantera krisen, och har lett till oro för en ekonomisk kollaps. Bolsonaro har avfärdat coronaviruset, och har varit motståndare till restriktioner och nedstängningar som han menar hotar ekonomin och jobben.

”Mängden ekonomiska problem det här kommer att orsaka kommer att bli enormt, till den punkt där Brasilien lämnas utfattigt”, sade Bolsonaro i onsdags.

Nu har guvernörer och borgmästare runt om i landet börjat lätta på restriktionerna, trots varningar från folkhälsoexperter.

”Vi tror att det kommer att bli en ny våg efter lättandet av de här åtgärderna”, säger läkaren Ricardo Langer, som behandlar patienter vid ett fältsjukhus som har satts upp på fotbollsarenan Maracanã i Rio de Janeiro.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?