ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rekordmånga långa flygförseningar förra året – ökade 60 procent

  • Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT

Antalet flygförseningar på tre timmar eller mer ökade med 60 procent mellan 2017 och 2018, enligt statistik från Airhelp. Över tio miljoner passagerare drabbades, bland annat beroende på flygstrejker.

Statistikgenomgången visar att totalt 93.000 flygningar av alla flyg som landade och/eller startade i ett EU-land drabbades av förseningar på tre timmar eller mer i fjol, att jämföra med 58.000 förseningar 2017. 

I Sverige försenades 3.900 flygningar under året. 

En av de mest bidragande orsakerna till det dystra förseningsrekordet förra året är ett stort antal strejker bland flygbolagens personal. Men en stor ökning av antalet passagerare har också satt press på flygplatserna.

Passagerare som drabbats av förseningar på tre timmar eller mer kan ha rätt till kompensation enligt EU-lag.

”Vi har sett en stor ökning i antalet ersättningskrav och det är uppenbart att många passagerare behöver hjälp med att få rätt information och assistans för att kräva den ersättning de enligt lag har rätt till”, säger Airhelps Sverigechef Andreas Hermansson och tillägger.

”2018 kommer att gå till historien som året som pressade flygbolagen till bristningsgränsen. Flygincidenterna har med all tydlighet visat att det finns mycket arbete kvar att göra för att få flygbolagen att börja prioritera flygpassagerarnas rättigheter”, säger Andreas Hermansson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies