1515

Rekordmånga fritidsbåtar till salu efter sommaren: “Går att göra bra affär”

Antalet fritidsbåtar som ligger ute för försäljning ligger på rekordnivåer. Efter en sommar med restriktioner hissade många seglen för första gången – och har nu svårt att fixa vinterförvaring. Dubbelt så många fritidsbåtar låg till salu på Blocket i augusti i år jämfört med i fjol. 

Foto:Hasse Holmberg / TT

Vanligtvis brukar båtförsäljningen vara som mest intensiv på våren, strax innan båtsäsongen drar igång på allvar. I år har många tillbringat semestern hemma i Sverige och i våras var antalet fritidsbåtar som låg till salu på Blocket ovanligt högt. Utvecklingen har pågått under hela sommaren, och fortsätter in i augusti.  

”Det var många som var nya på havet i år, som skaffade båt istället för att resa utomlands, och som inte har planerat för till exempel upptagning eller vinterförvaring. Så jag tror att man nog kan göra en bra affär i höst”, säger Blockets presskommunikatör Matilda Adelborg och konstaterar att det har sålt betydligt fler båtar i år jämfört med det rekordvarma året 2018.

Hon vill dock inte berätta hur stora Blockets försäljningssiffror har varit.

Medianpriset på en motorbåt har ökat med 8.000 kronor jämfört med i fjol, då priset låg på 62.000 kronor, och medianpriset på en segelbåt ligger oförändrat på 49.000 kronor. Detta enligt Blockets statistik. 

Utöver den osedvanliga ökningen i båthandeln ser e-handelsplattformen en liknande trend med fritidshus.

”Det är förmodligen ett resultat av att vi har varit hemma betydligt mer i år”, säger Matilda Adelborg. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?