1515

Rekordmånga beviljade patent för svenska företag

Patentansökningarna från Sverige till Europeiska patentverket (EPO) har minskat men antalet beviljade patent stigit kraftigt under 2016. Ericsson ligger fortsatt klart i topp.

Det skriver EPO i ett pressmeddelande på tisdagen.

Antalet patentansökningar från svenska företag som beviljats av EPO ökade 2016 med 37,4 procent jämfört med föregående år, till 2.661. Antalet patentansökningar från Sverige till EPO minskade under samma period med 7,4 procent till 3.555.

Det totala antalet patentansökningar till EPO sjönk 2016 med 0,4 procent till 159.353. Minskningen förklaras främst av lägre ansökningstryck från företag i USA (-5,9 procent), Japan (-1,9) och Frankrike (-2,5), medan Kina och Sydkorea ökade sina ansökningar med 24,8 respektive 6,5 procent.

"I tider av snabb politisk och ekonomisk förändring är företagens behov av patentskydd i Europa fortsatt stort. Samtidigt som vi ser imponerande ökningar i patentansökningar från Asien så befäster de europeiska företagen rollen som motor för innovation och ekonomisk tillväxt på sin hemmamarknad", säger Benoît Battistelli, chef för EPO, i en kommentar.

USA, följt av Tyskland, Japan, Frankrike och Schweiz toppar listan över länder med flest patentansökningar till EPO. Sverige ligger kvar på en elfteplats på topplistan.

Sett till antalet patentansökningar per capita behåller Sverige sin tredjeplats, med Schweiz etta och Nederländerna tvåa.

Elektronikkoncernen Philips (+6,9 procent) är fortsatt nummer ett på listan över företagen med flest patentansökningar till EPO, medan Huawei (+22,4) har tagit över andraplatsen från Samsung (-2,1), som nu är trea. De följs av LG, United Tecnologies och Siemens. Ericsson har sjunkit ned en placering och ligger på en tolfte plats under 2016.

Ericsson är samtidigt det i särklass mest aktiva svenska företaget i fråga om patentansökningar. Med 1.183 ansökningar placerar sig företaget långt före tvåan Electrolux (190) och Scania (120). Förra årets två SKF (44) har halkat ned strax utanför topp tio-listan.

Det för svensk del största teknologiområdet är liksom tidigare Digital Communication, med över en fjärdedel av ansökningarna. Därefter följer Transport, Medical Technology, Telecommunication och Computer Technology.

Inom Digital Communication svarar Ericsson för näst flest patentansökningar av alla företag, efter kinesiska Huawei och före Qualcomm, Nokia, ZTE, Intel och Sony.


Innehåll från Eskilstuna LogistikAnnons

Framtidens e-handel finns i Eskilstuna

E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. På Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder man möjligheter till företagande i en tillväxtregion med tillgång till såväl välutbyggd infrastruktur som hållbara logistiklösningar.

Eskilstuna Logistik och Etablering, som är en del av Eskilstuna kommun, samarbetar med regionens näringsliv och skolvärld i syfte att utbilda och skapa arbetstillfällen inom bland annat informationsteknik, logistik, produktion och handel. Sportamore, AWS, H&M och Amazon är bara några av jättarna som har hela eller delar av sin verksamhet i Eskilstuna. E-handelns framgång i Eskilstuna förklaras delvis av läget.

– Från Eskilstuna tar det 46 minuter med tåget till Stockholm, så det är inga avstånd att tala om. Från oss når man 3,8 miljoner människor inom en timme, samt att det är mycket mer kostnadseffektivt än i storstaden, säger Manuel Brändeborn, marknadschef.

Hållbara etableringar

De senaste åren har det varit fullt fokus på hållbara logistikösningar och en viktig del i denna ansats är Eskilstuna Kombiterminal, vilken möjliggör optimala export- och importflöden via hamnarna i Göteborg, Trelleborg och Malmö.

– Det är ett väldigt bra och hållbart transportsupplägg. För oss var inte frågan om vi skulle utveckla vår hållbarhet utan hur, säger Mikael Jonsson, etableringschef.

Eskilstuna Competence Services

För den som vill etablera sitt företag i Eskilstuna finns Eskilstuna Competence  Services (ESC) – ett samarbete mellan kommunen, bemannings-företagen, Arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och olika utbildningar via Yrkeshögskolan och vuxenutbildningar. Istället för att vända sig till aktörerna direkt får man via ESC tillgång till ett stort kompetensnätverk. Det är en del av den hållbara och långsiktiga plan Eskilstuna jobbar med.

– Vi vill att man kommer hit och växer och frodas över tid. Här finns människorna, kompetens, skolor, bostäder - ja hela paketet, avslutar Manuel.

Fakta

Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder hållbara och kostnadseffektiva lösningar för e-handel, logistik och transport, industri och datacenter. Vi ger möjligheten att verka i en tillväxtregion med 3,8 miljoner människor och tillgång till en välutbyggd infrastruktur samt god tillgång på kompetens.

Läs mer på www.eskilstunalogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?