Rekordlågt stöd för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna fortsätter att backa i opinionen. Enligt partisekreteraren har både gängkriminaliteten och januariavtalet påverkat väljarna.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto:Henrik Montgomery/TT
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

S får nu 23,7 procent i Svensk väljaropinions januarimätning, en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

Stödet är det lägsta sedan mätningarna startade 2010. Partiet har sjunkit stadigt det senaste året, i decembermätningen fick partiet 24,4 procent.

”Det är inget snack om att det är tufft läge, men jag är övertygad om att vi kan vända det här”, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till Ekot.

Vänsterpartiet har ökat, och får nu 10,4 procent av väljarnas stöd, vilket är en ny toppnotering för partiet i mätningen. I december fick V 9,8 procent.

”Jag tror att det påverkar en hel del att man ser att vi gör vad vi kan”, säger V:s partisekreterare Aron Etzler till Ekot.

Sverigedemokraterna får 23,3 procent, vilket är något lägre jämfört med decembermätningen då partiet fick 24,2 procent.

Moderaterna får nu 17,8 procent, KD 6,4 procent och C 8,7 procent, vilket för alla tre partierna innebär en liten uppgång.

Miljöpartiet tappar något, och får nu 4,5 procent. Liberalerna tillhör också dem som tappar, partiet får nu 3,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?