ANNONS:
Till Di.se

Rekordläge för GAN – igen

  • DUKAT FÖR REKORD. På Bukowskis, med vice vd:n Andreas Rydén, den 21 november är det en ny rekordchans för konstnären Gösta Adrian Nilsson, GAN, då verket ”Katarinahissen III” är till salu. Foto: Oskar Omne
  • Konstnären och författaren Gösta Adrian Nilsson (1884–1965).

För hundra år sedan lyckades han med ett nödrop sälja en tavla.
Numera kostar GAN:s målningar från 1917 miljoner på auktion.
Allt är bäddat för ett nytt rekord i höst.

Redan nu står det klart att Gösta Adrian-Nilsson, känd som GAN, blir det stora dragplåstret på Bukowskis moderna auktion. Målningen ”Katarinahissen III”, som påbörjades en oktoberdag i Stockholm 1916 och fullbordades i januari 1917, har mycket av det samlarna söker.

Den är tidig i hans produktion, duken är ovanligt stor – men inte för stor – och koloriten ljus, vilket gör den mer kommersiell än många av GAN:s verk.

Målningen har en avancerad komposition med flera scener. Verket var dessutom med på hans viktigaste separatutställning på Gummesons konsthall i Stockholm 1918.

Efter nästan 100 år kommer verket ut på marknaden igen. Intresset för GAN:s konstnärskap växer och såväl hans oljemålningar som gouacher har stigit i pris de senaste 20 åren, även om spridningen är stor mellan det som är toppkvalitet, bra, mindre bra och direkt dåligt. Köparna är inte längre bara svenskar, utan även i Tyskland finns kapitalstarka konstsamlare som upptäckt GAN.

I mars i år ropade en auktionsfirma i Dresden en kubistisk akvarell i 7 000 euro. Men klubban föll först vid 240 000 euro, alltså drygt 2,3 miljoner kronor. Det var första gången en akvarell av GAN sålts för miljonbelopp.

GAN:s auktionsrekord ligger på 6,6 Mkr och är från oktober 2015. Det var oljemålningen ”Matroser i Gröna Lund II”, utförd 1918.

Frågan är om det i höst ska bli ännu en rekordnotering med ”Katarinahissen III” när auktionen hålls den 21 november. Bukowskis har satt ett utrop på 5 miljoner kronor.

Man kan fundera ett ögonblick över hur GAN själv skulle reagera. Nog är det ironiskt att han försökte sälja samma målning för snart 100 år sedan utan att lyckas. Han fick hänga upp duken hemma.

Utställningen på Gummesons 1918 kan bara beskrivas som ett fiasko. Av 33 verk som GAN ställde ut blev bara ett sålt. Samtiden förstod sig inte på kompositionerna, än mindre den osannolika mängden sjömän. GAN var homosexuell och kände en dragning till flottister, men det var knappast en omständighet Gummesons kunde skriva ut i katalogen.

Det unika med GAN:s måleri från den här tiden är annars hans tolkning av kubismen, futurismen och expressionismen som han plockade upp i Berlin 1913. Flertalet av hans 28 miljonnoteringar är målningar utförda 1915–1919.

Läs mer: Rekordfest på auktionerna

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies