1515

Rekordlåga räntor eldar på bopriser

Bolåneräntorna har förmodligen aldrig varit lägre, visar statistiken. Men lånens storlek ökar också i takt med stigande bostadspriser.

Foto:Amanda Lindgren

Det är rusning efter bostäder, visar den återkommande statistiken, med rejält stigande priser på framför allt villor senaste året. Bara under februari steg villapriserna med 4–6 procent i Stockholm och Malmö jämfört med januari, en historiskt kraftig uppgång.

En avgörande orsak är de stadigt fallande bolåneräntorna. I januari var de bundna räntorna, mellan ett och fem år, på den lägsta nivån sedan Statistiska centralbyrån började mäta 2005. Innan dess var de sannolikt heller aldrig lägre.

I februari har de sjunkit ytterligare, enligt bankernas redovisning av snitträntan.

Den bundna genomsnittsräntan hos flera av storbankerna ligger nu runt 1,20-1,30 procent. Även den rörliga räntan (tre månader) ligger på ovanligt låga nivåer, men högre än de bundna, med någon eller några tiondels procentenheter. Ytterligare lite lägre priser kan hittas hos några av de mindre spelarna.

Ett gyllene läge att binda kanske, i alla fall om man inte tänker flytta den närmaste tiden. Å andra sidan var det precis vad rådgivarna sade för några månader sedan – att botten var nådd. Och sedan dess har räntorna alltså sjunkit ytterligare.

De pressade räntorna visar på att konkurrensen har blivit hårdare. Enligt SCB växer småbankernas utlåning betydligt mer, plus 42 procent på ett år, än storbankernas. Finansinspektionen har också i sina mätningar visat på bankernas lägre vinstmarginaler på hushållens bolån, även om de historiskt sett fortsatt ligger relativt högt.

Fortsatt bra prutläge alltså, speciellt som bankernas listpriser ligger långt över de faktiska räntorna som kunderna uppenbarligen lyckas förhandla sig till.

”Därför tror jag att det är ett ovanligt gynnsamt läge att få en bra ränta”, skriver Privata Affärers chefredaktör i senaste numret.

SCB:s siffror visar också att utlåningstakten har tilltagit igen och ligger nu på 5,7 procent, upp från fem procent för ett år sedan. Detta som en följd av de stigande bostadspriserna.


Innehåll från Tre FöretagAnnons

Så hjälper de matbutiker att minska matsvinnet

Det ska vara lönsamt att minska matsvinnet. Det menar grundarna av foodtech-bolaget Whywaste. De har utvecklat en smart lösning med hjälp av IoT-teknik som inte bara gör att matbutikerna kan minimera svinnet, utan att de även spar tid och pengar. 

Läs mer om Tre Företags IoT-tjänster 

Mat som slängs är en av vår tids största miljöproblem. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slutar som matsvinn och en betydande del av detta svinn uppstår i livsmedelsbutikerna. 

Det ville Kristoffer Hagstedt, Martin Grådal och Sebastian Höglin Thordén ändra på. De startade Whywaste och har i dag utvecklat en portfölj av innovativa digitala tjänster som både gör det enklare för matbutiker att ha kontroll på utgångsdatumet på varorna och att genomföra åtgärder för att undvika att maten slängs.

– Våra produkter effektiviserar butikens hantering av alla bäst-före-datum och gör det möjligt att identifiera mat som annars riskerar att slängas, säger Kristoffer Hagstedt, vd på Whywaste. 

Personalen använder handdatorer som är uppkopplade till ett mobilt internet och skickar information till en virtuell server i molnet. 

– Butiken får sedan dagligen en varningslista över vilka produkter som behöver kontrolleras och när. På så vis kan de agera i god tid och antingen sänka priset på varor som annars skulle ha slängts, tillaga maten i butikens kök eller skänka dem till välgörande ändamål. 

Samtidigt får butiken information som hjälper dem att optimera inköp och skapa strategier för att undvika framtida svinn. 

Lösning gjorde expansion möjlig   

Whywastes lösning bygger på modern molnbaserad teknik och har utvecklats med stöd av IoT, det vill säga sakernas internet. Företagets leverantör av såväl IoT-tjänster som röst- och mobilabonnemang är Tre Företag. 

IoT-lösningen innebär att Whywastes kunder, det vill säga matbutikerna, är uppkopplade på ett mobilt internet istället för ett fast. 

– Vi har byggt våra produkter så att man inte behöver en fast internetuppkoppling. Det är bättre i och med att ett fast wifi kan ha sämre mottagning på vissa platser i butiken och det innebär att du riskerar att tappa data om du rör dig utanför wifi-zonen.   

IoT-lösningen från Tre är inte bara kostnadseffektiv. Den är också skalbar.

– Våra produkter används i dag av 32 livsmedelskedjor i 16 olika länder och den expansionen hade inte varit möjlig utan deras lösning. Den fungerar likadant i alla länder vilket förenklat arbetet avsevärt och gjort att vi kunnat expandera snabbare. 

30 procent mindre matsvinn

Resultatet är både tydligt och konkret. Sedan Whywaste lanserades på marknaden 2016 har de minskat matsvinnet med totalt cirka 2 000 ton och matbutikerna har minskat sitt svinn med i genomsnitt 30 procent. De gör även en daglig besparing i arbetstid på mellan en halv och en timme. 

Som så ofta går alltså miljöhänsynen hand i hand med ekonomin. 

– Vår vision har alltid varit att det ska löna sig att minska matsvinnet. Våra tjänster ska bidra till både hållbarhet och lönsamhet, säger Kristoffer Hagstedt. 

Läs mer om Tre Företags IoT-tjänster 

 

 

 

Mer från Tre Företag

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tre Företag och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?