1515

Rekordkassa och rekordförlust för Warren Buffett

Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway redovisar ett högre rörelseresultat. Men de senaste veckornas marknadsturbulens har kostat mästerinvesteraren 50 miljarder dollar.

Foto:Nati Harnik

Investmentbolaget Berkshire Hathaway redovisar en nettoförlust på rekordstora 49,75 miljarder dollar, eller 30.653 dollar per A-aktie, för årets första kvartal. Samma period i fjol gjorde investmentbolaget, storägare i bland annat Apple, American Express och Coca-Cola, en vinst på 21,66 miljarder dollar, eller 13.209 dollar per A-aktie. 

De röda siffrorna kommer från investeringsverksamheten där förlusten uppgick till gigantiska 54,52 miljarder dollar.

Rörelseresultatet för kvartalet steg med 6 procent till 5,87 miljarder dollar. Det är måttet som Warren Buffett själv helst lyfter fram. Han menar att det är meningslöst att rapportera orealiserade aktieförluster och vinster, vilket gör att resultatet svänger ordentligt.

”Beloppen för investeringsvinster/förluster under ett visst kvartal är vanligtvis helt meningslösa och ger siffror för nettoresultatet per aktie som kan vara extremt vilseledande för investerare som har liten eller ingen kunskap alls om redovisningsregler”, skriver Berkshire Hathaway också i rapporten.

Berkshire Hathaway har haft svårt att hitta bolag att investera i de senaste åren, därför har bolagets kassa nu svällt till rekordstora 137,3 miljarder dollar. Vid årsskiftet låg kassan på runt 127 miljarder dollar. 

Kvartalsrapporten släpps samtidigt som bolaget har sin årsstämma i Omaha, Nebraska.  Evenemanget brukar locka tiotusentals aktieägare och kallas i folkmun för ”kapitalismens Woodstock”. Men i år är festen inställd på grund av coronapandemin och stämman ska hållas digitalt. 

Förväntningarna är stora på Warren Buffetts årliga tal, finansmannen har hittills inte uttalat sig under coronakrisen. 

”Warren Buffetts tystnad de sista två oroliga månaderna har varit öronbedövande ”, skriver Julian Emanuel, chefstrateg på investeringsbanken BTIG i en kommentar.

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?