Jobbsprånget, som hjälper nyanlända akademiker till en karriär i Sverige, befarade att pandemin skulle dämpa företagens intresse att ta emot praktikanter.
I stället blev det tvärtom, konstaterar Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget. Inför vårens praktikomgång steg intresset starkt från både arbetsgivare och sökande, konstaterar hon.
”När vi stängde ansökan i januari hade vi över 1.500 sökande. Det är en ökning med 40 procent.”
Arbetsgivare i alla storlekar har hakat på praktikprogrammet som är fyra månader och ges två gånger om året. ABB ABB +0,48% Dagens utveckling och Ikea är två av dem som är nya på listan. Volvo har varit med sedan starten 2016 och har även tagit emot flest praktikanter.
”Vi samarbetar med 450 arbetsgivare i hela landet, både privata och offentliga. Gemensamt för dem som utmärker sig framgångsrikt är att kompetensförsörjningsfrågan löper som strategi genom hela organisationen”, säger Alexandra Ridderstad.

Hon poängterar att det inte handlar om goodwill – att ordna praktik är ett sätt att tacka den rekryteringsutmaning som många brottas med.
Bland dem som söker praktik finns till exempel ingenjörer med AI-kompetens, arkitekter och ekonomer som är specialiserade på finansiering, redovisning eller personalfrågor.
”Det är en attraktiv målgrupp som exkluderas från arbetsmarknaden”, fortsätter Alexandra Ridderstad och pekar på att kandidaterna i snitt har sökt 200 jobb innan de antas till Jobbsprånget.
”Vi är jobbsnåla i Sverige och måste arbeta med dolda fördomar. Det är lätt att se fördomar hos andra, men svårt att upptäcka dem hos sig själv.”
Under praktikmånaderna betalar Arbetsförmedlingen ut aktivitetsstöd. Efter praktiken blir 70 procent erbjudna anställning, enligt Alexandra Ridderstad.
”När praktikanterna kommer ut till arbetsgivare märks deras kompetenser. På sikt hoppas vi att Jobbsprånget blir onödigt, men än så länge behövs vi.”
Hon hänvisar till en rapport som nyligen publicerades av Region Skåne, där det framgår att endast 15 procent av högutbildade flykting- och anhöriginvandrare har kvalificerade arbeten efter tio år i Sverige.
”Man brukar tala om att kvinnor har ett glastak att krossa. För den här gruppen är det en glasdörr.”
Vilka krav har ni på arbetsgivarna?
”Enda kravet är att praktikanten får en handledare och jobbar på sin yrkesnivå.”
Bland vårens praktikanter har andelen kvinnor ökat från cirka hälften till drygt 60 procent. Arbetsgivarna intervjuar och väljer kandidater, precis som vid vilken rekryteringsprocess som helst.
”Min stora önskan är att företag i hela landet, oavsett om de går med i jobbsprånget eller inte, ser att vilken guldgruva den här gruppen är”, säger Alexandra Ridderstad.
Jobbsprånget finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt Tillväxtverket.