Rekordintresse för nyanlända med spetskompetens

Allt fler arbetsgivare tar emot nyanlända akademiker via IVA:s satsning Jobbsprånget. Nya på företagslistan är ABB och Ikea som nu rekryterar kandidater till vårens praktikomgång, till vilken ansökningarna ökade med 40 procent.

ABB:s två praktikanter Richa Nautiyal och 
Maryam Noora Jay.
ABB:s två praktikanter Richa Nautiyal och Maryam Noora Jay.
Ikeas praktiktanter via Jobbsprånget. Överst i mitten handledaren Tony Carlsson på Ikea.
Ikeas praktiktanter via Jobbsprånget. Överst i mitten handledaren Tony Carlsson på Ikea.

Jobbsprånget, som hjälper nyanlända akademiker till en karriär i Sverige, befarade att pandemin skulle dämpa företagens intresse att ta emot praktikanter. 

I stället blev det tvärtom, konstaterar Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget. Inför vårens praktikomgång steg intresset starkt från både arbetsgivare och sökande, konstaterar hon. 

”När vi stängde ansökan i januari hade vi över 1.500 sökande. Det är en ökning med 40 procent.”

Arbetsgivare i alla storlekar har hakat på praktikprogrammet som är fyra månader och ges två gånger om året. ABB ABB +0,07% Dagens utveckling och Ikea är två av dem som är nya på listan. Volvo har varit med sedan starten 2016 och har även tagit emot flest praktikanter. 

”Vi samarbetar med 450 arbetsgivare i hela landet, både privata och offentliga. Gemensamt för dem som utmärker sig framgångsrikt är att kompetensförsörjningsfrågan löper som strategi genom hela organisationen”, säger Alexandra Ridderstad. 

Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget.
Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget.Foto:Jonatan Bylars

Hon poängterar att det inte handlar om goodwill – att ordna praktik är ett sätt att tacka den rekryteringsutmaning som många brottas med. 

Bland dem som söker praktik finns till exempel ingenjörer med AI-kompetens, arkitekter och ekonomer som är specialiserade på finansiering, redovisning eller personalfrågor.  

”Det är en attraktiv målgrupp som exkluderas från arbetsmarknaden”, fortsätter Alexandra Ridderstad och pekar på att kandidaterna i snitt har sökt 200 jobb innan de antas till Jobbsprånget.

”Vi är jobbsnåla i Sverige och måste arbeta med dolda fördomar. Det är lätt att se fördomar hos andra, men svårt att upptäcka dem hos sig själv.” 

Under praktikmånaderna betalar Arbetsförmedlingen ut aktivitetsstöd. Efter praktiken blir 70 procent erbjudna anställning, enligt Alexandra Ridderstad. 

”När praktikanterna kommer ut till arbetsgivare märks deras kompetenser. På sikt hoppas vi att Jobbsprånget blir onödigt, men än så länge behövs vi.” 

Hon hänvisar till en rapport som nyligen publicerades av Region Skåne, där det framgår att endast 15 procent av högutbildade flykting- och anhöriginvandrare har kvalificerade arbeten efter tio år i Sverige. 

”Man brukar tala om att kvinnor har ett glastak att krossa. För den här gruppen är det en glasdörr.”

Vilka krav har ni på arbetsgivarna?
”Enda kravet är att praktikanten får en handledare och jobbar på sin yrkesnivå.”

Bland vårens praktikanter har andelen kvinnor ökat från cirka hälften till drygt 60 procent. Arbetsgivarna intervjuar och väljer kandidater, precis som vid vilken rekryteringsprocess som helst. 

”Min stora önskan är att företag i hela landet, oavsett om de går med i jobbsprånget eller inte, ser att vilken guldgruva den här gruppen är”, säger Alexandra Ridderstad. 

Jobbsprånget finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt Tillväxtverket.

 


Innehåll från BjelinAnnons

Grön revolution för härdat trägolv

Johan Larsson, sälj- och marknadsdirektör på Bjelin Sweden AB. Foto: Bjelin
Johan Larsson, sälj- och marknadsdirektör på Bjelin Sweden AB. Foto: Bjelin

Nu vänder tillverkaren Bjelin upp och ner på golvbegreppen. Med Woodura®-tekniken vill man revolutionera hela världens byggmarknad med hållbara och härdade trägolv. Och träplanken har samma genuina träkänsla som parkettgolvet.

En eller tio ekar för 400 kvadratmeter trägolv – vad väljer du? Frågan är retorisk men inte desto mindre befogad. För precis så stor är skillnaden mellan ett traditionellt parkettgolv och Bjelins nya härdade trägolv som spås revolutionera branschen.

- Med den nya Woodura®-teknikenhar vi som mål att förpassa det klassiska parkettgolvet till historien, säger Johan Larsson, sälj- och marknadsdirektör på Bjelin Sweden AB.

En ny milstolpe alltså. Och bakom innovationen finns systerföretaget Välinge Innovation – samma eldsjälar som på nittiotalet fick hela byggsverige att applådera och välkomna det patenterade klickgolvet.

- Varför ska vi skövla skog när vi inte behöver det? Jag tror att det handlar om att väcka en tanke och ett intresse. Ingen vill ju vara miljöbov. Och golvet är ju trots allt rummets största möbel, menar Johan. 

Ja, framtiden finns i härdade trägolv som tillverkas med den patenterade Wooduratekniken, menar Johan Larsson. I korthet handlar den om att ett pulver innehållande träfiber, bindemedel och pigment strös på en fukttålig HDF-skiva. En tunn fanérskiva av ädelträ läggs ovanpå och pressas samman under hög värme. Träytan komprimeras och träpulvret tränger in underifrån. Resultatet är flera gånger starkare och hårdare samtidigt som utseendet och känslan i plankan behålls.

- Sverige har högst konsumtion av trägolv i världen. Vi älskar trä och har en nära relation till ek och trägolv. Men denna typ som vi har vant oss vid vill vi byta ut mot härdat trä som är starkare och mer hållbart, fortsätter Johan. 

Härdat trä är äkta trägolv och fördelarna är flera med det härdade trägolvet. Först och främst – ett härdat trägolv är ett äkta trägolv, med samma genuina känsla. Men det är tre gånger starkare än ett traditionellt parkettgolv. Det är också hållbart. För ett vanligt trägolv används 35 procent av eken och med den nya tekniken används hela trädet – 100 procent.

- Till dags dato kan man konstatera att vi bidrar till extrem miljöförstöring. Därför vet vi att golvkonsumenteter måste ändra sitt förhållningsätt och ifrågasätta hur de är producerade, berättar Johan. 

Golven tillverkas i Bjelins fabrik i skånska Viken. Fabriken är högautomatiserad med fokus på just innovativa golv av härdat trä. Nu har Bjelin även påbörjat byggnationen av världens största trägolvsfabrik i Kroatien. Denna kommer fokusera på produktion av härdade trägolv. Det är en enorm satsning och träråvaran från FSC-certifierad skog behöver aldrig transporteras längre än fem kilometer, innan den blir tunn fanér.

- Den svenska skogen är inte lämpad för golvtillverkning. Men att hämta hem ek från hela Europa är inte hållbart. Då får man förflytta fabriken till platser där detta finns, säger Johan Larsson och avslutar:

- Vårt mål är att ta över marknaden. Redan idag är vårt härdade trä billigare än vanlig parkett i enstavsplank. Nästa steg är att vi även blir billigare än trestavsparkett. Men det tar tid att få till en förändring, det får man ha respekt för. Vår största utmaning är inte konkurrenterna, utan traditionen.

Om Bjelin Sverige AB:
Bjelin Sverige AB utvecklar och tillverkar traditionella trägolv samt innovativa, härdade trägolv med nya Woodura®-tekniken. Utvecklingen görs i samarbete med systerbolaget Välinge Innovation AB, mest känt som uppfinnare av klickgolvet. Bjelin startade 2017 och har idag cirka 1 000 anställda. Tillverkningen sker i hypermoderna fabriker i Sverige och på råvarunära lägen i Kroatien. Bjelins moderbolag Pervanovo Invest AB ägs av grundarfamiljen Pervan. Produktion bygger på enkla och kloka principer som säkerställer att verksamheten är hållbar.

Läs mer om Bjelin Sweden AB här. 

Mer från Bjelin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bjelin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?