Rekordintresse för nyanlända med spetskompetens

Allt fler arbetsgivare tar emot nyanlända akademiker via IVA:s satsning Jobbsprånget. Nya på företagslistan är ABB och Ikea som nu rekryterar kandidater till vårens praktikomgång, till vilken ansökningarna ökade med 40 procent.

ABB:s två praktikanter Richa Nautiyal och 
Maryam Noora Jay.
ABB:s två praktikanter Richa Nautiyal och Maryam Noora Jay.
Ikeas praktiktanter via Jobbsprånget. Överst i mitten handledaren Tony Carlsson på Ikea.
Ikeas praktiktanter via Jobbsprånget. Överst i mitten handledaren Tony Carlsson på Ikea.

Jobbsprånget, som hjälper nyanlända akademiker till en karriär i Sverige, befarade att pandemin skulle dämpa företagens intresse att ta emot praktikanter. 

I stället blev det tvärtom, konstaterar Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget. Inför vårens praktikomgång steg intresset starkt från både arbetsgivare och sökande, konstaterar hon. 

”När vi stängde ansökan i januari hade vi över 1.500 sökande. Det är en ökning med 40 procent.”

Arbetsgivare i alla storlekar har hakat på praktikprogrammet som är fyra månader och ges två gånger om året. ABB ABB +3,35% Dagens utveckling och Ikea är två av dem som är nya på listan. Volvo har varit med sedan starten 2016 och har även tagit emot flest praktikanter. 

”Vi samarbetar med 450 arbetsgivare i hela landet, både privata och offentliga. Gemensamt för dem som utmärker sig framgångsrikt är att kompetensförsörjningsfrågan löper som strategi genom hela organisationen”, säger Alexandra Ridderstad. 

Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget.
Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget.Foto:Jonatan Bylars

Hon poängterar att det inte handlar om goodwill – att ordna praktik är ett sätt att tacka den rekryteringsutmaning som många brottas med. 

Bland dem som söker praktik finns till exempel ingenjörer med AI-kompetens, arkitekter och ekonomer som är specialiserade på finansiering, redovisning eller personalfrågor.  

”Det är en attraktiv målgrupp som exkluderas från arbetsmarknaden”, fortsätter Alexandra Ridderstad och pekar på att kandidaterna i snitt har sökt 200 jobb innan de antas till Jobbsprånget.

”Vi är jobbsnåla i Sverige och måste arbeta med dolda fördomar. Det är lätt att se fördomar hos andra, men svårt att upptäcka dem hos sig själv.” 

Under praktikmånaderna betalar Arbetsförmedlingen ut aktivitetsstöd. Efter praktiken blir 70 procent erbjudna anställning, enligt Alexandra Ridderstad. 

”När praktikanterna kommer ut till arbetsgivare märks deras kompetenser. På sikt hoppas vi att Jobbsprånget blir onödigt, men än så länge behövs vi.” 

Hon hänvisar till en rapport som nyligen publicerades av Region Skåne, där det framgår att endast 15 procent av högutbildade flykting- och anhöriginvandrare har kvalificerade arbeten efter tio år i Sverige. 

”Man brukar tala om att kvinnor har ett glastak att krossa. För den här gruppen är det en glasdörr.”

Vilka krav har ni på arbetsgivarna?
”Enda kravet är att praktikanten får en handledare och jobbar på sin yrkesnivå.”

Bland vårens praktikanter har andelen kvinnor ökat från cirka hälften till drygt 60 procent. Arbetsgivarna intervjuar och väljer kandidater, precis som vid vilken rekryteringsprocess som helst. 

”Min stora önskan är att företag i hela landet, oavsett om de går med i jobbsprånget eller inte, ser att vilken guldgruva den här gruppen är”, säger Alexandra Ridderstad. 

Jobbsprånget finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt Tillväxtverket.

 


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?