Annons

Rekordhögt budgetunderskott i euroområdet

Det genomsnittliga säsongsjusterade budgetsaldot i euroområdet uppgick till -11,6 procent av BNP under andra kvartalet. Det innebär en rekordnotering avseende budgetunderskott och kan jämföras med -2,5 procent i det första kvartalet.

Det meddelar Eurostat i ett pressmeddelande.

Inkomsterna uppgick till 47,4 procent av BNP andra kvartalet, jämfört med 46,8 föregående kvartal. Ökningen är en följd av att BNP minskat mer än intäkterna. Utgifterna steg samtidigt till 59,0 procent av BNP, från 49,3 procent föregående kvartal. Finanspolitiska åtgärder för att minska pandemins ekonomiska inverkan har medfört den stora ökningen. 

För hela EU uppgick det genomsnittliga budgetsaldot till -11,4 procent av BNP andra kvartalet, jämfört med -2,6 procent föregående kvartal. 

Den genomsnittliga statsskulden i euroområdet steg till 95,1 procent av BNP i slutet av det andra kvartalet, jämfört med 86,3 procent vid slutet av föregående kvartal.

För hela EU steg den genomsnittliga statsskulden till 87,8 procent under andra kvartalet jämfört med 79,7 procent under kvartalet före. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera