Annons

Rekordhögt budgetunderskott i euroområdet

Det genomsnittliga säsongsjusterade budgetsaldot i euroområdet uppgick till -11,6 procent av BNP under andra kvartalet. Det innebär en rekordnotering avseende budgetunderskott och kan jämföras med -2,5 procent i det första kvartalet.

Det meddelar Eurostat i ett pressmeddelande.

Inkomsterna uppgick till 47,4 procent av BNP andra kvartalet, jämfört med 46,8 föregående kvartal. Ökningen är en följd av att BNP minskat mer än intäkterna. Utgifterna steg samtidigt till 59,0 procent av BNP, från 49,3 procent föregående kvartal. Finanspolitiska åtgärder för att minska pandemins ekonomiska inverkan har medfört den stora ökningen. 

För hela EU uppgick det genomsnittliga budgetsaldot till -11,4 procent av BNP andra kvartalet, jämfört med -2,6 procent föregående kvartal. 

Den genomsnittliga statsskulden i euroområdet steg till 95,1 procent av BNP i slutet av det andra kvartalet, jämfört med 86,3 procent vid slutet av föregående kvartal.

För hela EU steg den genomsnittliga statsskulden till 87,8 procent under andra kvartalet jämfört med 79,7 procent under kvartalet före. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?