Annons

Rekordhöga fraktpriser från Kina – brist på mängder av varor i EU

Kostnaderna för containerfrakt mellan Kina och Europa slår alla tidigare rekord, med rejäla marginaler. På åtta veckor har priserna fyrfaldigats, vilket skapar brist på mängder av varor runt om i EU. 

På två månader har fraktkostnaderna fyrfaldigats för varor som skeppas på godsfartyg mellan Kina och Europa. Prisnivån slår därmed – med råge – tidigare rekord, rapporterar tidningen Financial Times. 

Skälet till den plötsliga stegringen är Kinas underskott på tomma containrar, vilket skruvat åt konkurrensen om utrymmet på fartygen. 

Som följd drabbas importörer av varubrist på mängder av konsumentartiklar, bland annat sportprylar, diverse komponenter, leksaker och livsmedel som torkad frukt och nötter. 

Stora sportmärken som Nike, Puma och Adidas ser nu stora affärsmässiga bekymmer torna upp sig om vinterprodukter anländer månader senare än avtalat, enligt organisationen FESI, som företräder sportvaruindustrin i Europa. 

I ett brev till EU-kommissionen skriver branschorganisationen Frucom, som företräder handlare inom segmentet torkad frukt och nötter, att fraktkostnaden för 40 containrar steg från 2.150 dollar till 16.500 dollar bara under november månad. 

Vidare rapporterar cykelhandlare runt om i Europa varubrist i delar av sina lager, både på grund av de skenande kostnaderna och av den fördröjda frakttiden. 

Framför allt drabbar prisökningen små och medelstora företag, enligt rederiföreningen Bimco. Internationella bolag som Ikea och Walmart, som står för enorma fraktvolymer, påverkas inte på samma sätt av containerbristen och tenderar även att prioriteras av fraktbolagen. 

EU-kommissionen diskuterar för närvarande läget med parterna på marknaden för att skapa sig en bild av de bakomliggande orsakerna till prisökningen, skriver Financial Times.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera