ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Rekordhög vinst för Boliden

  • Bolidens vd Lennart Evrell Foto: Jack Mikrut

Med en urstark kopparproduktion i ryggen utklassade Boliden analytikernas förväntningar både vad gäller försäljning och resultat under det fjärde kvartalet. Men samtidigt delar man ut mindre än förväntat till aktieägarna och det finns flera uppenbara risker under inledningen av 2018.

Gruv- och smältverksbolaget Bolidens resultat före skatt uppgick till 3 miljarder kronor under fjärde kvartalet 2017, en rekordhög vinst under ett enskilt kvartal. Därmed klådde man analytikernas genomsnittsprognos med hela 19 procent, enligt SME Direkt.

Det mesta gick rätt för Boliden, med höga metallpriser, fördelaktiga valutakurser, stabil produktion i gruvorna, förbättrad tillgänglighet i smältverken och höga metallhalter i den brutna malmen.

”Det är ett jättestarkt resultat. Vi kommer ju från ett svagare tredje kvartal som präglades av överraskande mycket underhåll, men nu föll egentligen alla bitar på plats samtidigt”, säger Lennart Evrell, vd på Boliden, till Di.

Den totala försäljningen under det fjärde kvartalet på 13,6 miljarder kronor slog också analytikernas förväntningar. Det är i synnerhet en urstark kopparproduktion som har fungerat som draglok för Boliden, med rekordhöga mineralhalter vid flagskeppsgruvan Aitik på 0,32 procent.

”Vi har en stor mineralreserv och gräver just nu i den feta malmen i botten av dagbrottet, som är mer rik på metaller än volymerna på sidorna. Framöver går Aitik mot lägre halter, men det är ingen hemlighet”, säger han.

Den totala volymen anrikad malm uppgick samtidigt till 10,1 miljoner ton, vilket är det näst bästa resultatet någonsin för dagbrottet utanför Gällivare. Samma stabilitet i produktionen är dock inte självklar under det första halvåret 2018, fram tills dess att den nya krosstationen invigs på anläggningen, vilket kan påverka resultatet negativt.

Underjordsgruvan Garpenberg uppvisade också rekordnivåer av höghaltig malm, med 4,9 procent zink. Men även här förväntar sig Boliden en nedgång under 2018 till i genomsnitt 4,0 procent och ännu lägre halter än så under det nu pågående första kvartalet.

Ett tredje kortsiktigt orosmoln är också de tuffa rådande väderförhållandena med låga temperaturer.

 "Det är mycket snö den här vintern. Jag säger inte att vi har några stora problem, men det finns en säsongsfaktor", säger Lennart Evrell.

Bolidens fria kassaflöde uppgick till drygt 7,3 miljarder för helåret 2017. Förhandsspekulationerna om en extra utdelning visade sig därför infrias och totalt delar bolaget ut 14 kronor per aktie. 

Men beskedet innebär ändå en besvikelse jämfört med förhandsprognoserna, då en återföring på knappt 16 kronor per aktie var väntad av analytikerna, enligt SME Direkt.

”Vi har varit tydliga med att en utdelning på en tredjedel av nettovinsten fortfarande är det normala. Däremot har vi ingen avsikt att behålla utdelningen till aktieägarna konstant när våra vinster varierar. Vi är ett cykliskt bolag vilket jag tycker att aktieägarna måste vara beredda på", säger Lennart Evrell.

Han betonar att extrautdelningen görs utan att riskera möjligheten att hantera försämrade marknadsvillkor och att det finns kvar tillräckligt med kapital att finansiera ytterligare tillväxt.

”Det kan ske dramatiska nedgångar närsomhelst och då vill vi stå starka. Nettoskuldsättningsgraden var vid årsskiftet 11 procent, vilket innebär att balansräkningen är starkare än Bolidens mål på 20 procent under en högkonjunktur”, säger Lennart Evrell.

Hur sannolikt är det att Boliden genomför ett förvärv under första halvåret 2018?

”Vi arbetar med förvärv hela tiden, både kort- och långsiktigt. Men just nu finns det inte så mycket ute till försäljning eftersom att det går bra för hela gruvindustrin, och de få som är till salu är alldeles för dyra”, säger han.

Lennart Evrell slutar vid halvårsskiftet 2018 och ersätts av den nuvarande gruvdirektören Mikael Staffas.

”Rekryteringskommittén har ju självklart diskuterat kandidaterna med mig under processen. Han har en bred kompetens och tycker att det är ett bra val”, säger Lennart Evrell.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies