ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Skåne-Öresund
i samarbete med

Rekordhalvår för Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne fortsätter sin utveckling med ökad affärsvolym och stärkt räntenetto. För årets sex första månader ackumulerat handlar det om det bästa resultatet hittills i bankens femåriga historia.

Rörelseresultat exklusive goodwillavskrivningar uppgick till 193 miljoner kronor, vilket är 36 miljoner kronor mer än motsvarande kvartal i fjol.

Samtidigt förbättrades räntenettot – det vill säga skillnaden mellan kostnaden för banken att låna pengar och vinsten de gör när de erbjuder bolån – med 22 procent och landade på 280 miljoner kronor. Ökningen i det här fallet drivs av volymutvecklingen på utlåningssidan, som härleds till konvertering av krediter från externa hypoteksbolag och tillväxt i bolåneaffären.

”Enkelt uttryckt håller vi nere kostnaderna och ökar intäkterna”, säger Bo Bengtsson, vd för Sparbanken Skåne.

Mer detaljerat handlar förstärkningen av räntenettot om att banken i större utsträckning, och framför allt de tre senaste åren, har jobbat med sin egen portfölj.

”Med tidigare goda vinstnivåer har vi stärkt kapitalbasen, vilket har gjort att vi kan lägga mer krediter i vår egen portfölj. Lägg därtill riksbankens räntehöjning i början av året, vilket gynnar oss eftersom vi har inlåning som en stor intäktskälla”, säger Bo Bengtsson.

I maj var det fem år sedan banken bildades i en fusion som omfattade tre skånska sparbanker: Sparbanken 1826, Färs & Frosta Sparbank samt Sparbanken Öresund. Sedan de tre verksamheterna slog ihop sina påsar har framför allt det gångna halvåret varit en klang- och jubelföreställning.

För årets sex första månader redovisar banken en ökning av rörelseresultatet med hela 133 procent till 217 miljoner kronor. Det ska dock nämnas att den goodwillpost på 2,1 miljarder kronor som uppstod vid bildandet av Sparbanken Skåne är sedan maj helt avskriven, vilket till stor del förklarar den kraftiga uppgången.

Exklusive goodwillavskrivningar för januari – juni uppgick rörelseresultatet till 381 miljoner kronor, att jämföra med 307 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Det ger en ökning med 24 procent jämfört med samma period förra året.

”Detta är vårt bästa halvår resultatmässigt. Sedan ska man ju komma ihåg att vi samtidigt har skrivit av den stora goodwillposten på kortast möjliga tid. Men även utan den avskrivningen har vi en mycket kraftig resultattillväxt, och vi är oerhört stolta och nöjda över både det senaste kvartalet och halvåret, säger Bo Bengtsson.

Trots tendenser till konjunkturavmattning på flera håll i omvärlden menar han att detta inte har märkts i någon större omfattning i den skånska bankens verksamhet.

”Än så länge har vi inte sett att vår affär har påverkats. Tittar man på den skånska konjunkturen finns det en del signaler. Men något reellt negativt i ekonomin har vi som sagt inte sett”, säger Bo Bengtsson.

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer