Annons

Rekordkassa och rekordförlust för Warren Buffett

Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway redovisar ett högre rörelseresultat. Men de senaste veckornas marknadsturbulens har kostat mästerinvesteraren 50 miljarder dollar.

Foto:Nati Harnik

Investmentbolaget Berkshire Hathaway redovisar en nettoförlust på rekordstora 49,75 miljarder dollar, eller 30.653 dollar per A-aktie, för årets första kvartal. Samma period i fjol gjorde investmentbolaget, storägare i bland annat Apple, American Express och Coca-Cola, en vinst på 21,66 miljarder dollar, eller 13.209 dollar per A-aktie. 

De röda siffrorna kommer från investeringsverksamheten där förlusten uppgick till gigantiska 54,52 miljarder dollar.

Rörelseresultatet för kvartalet steg med 6 procent till 5,87 miljarder dollar. Det är måttet som Warren Buffett själv helst lyfter fram. Han menar att det är meningslöst att rapportera orealiserade aktieförluster och vinster, vilket gör att resultatet svänger ordentligt.

”Beloppen för investeringsvinster/förluster under ett visst kvartal är vanligtvis helt meningslösa och ger siffror för nettoresultatet per aktie som kan vara extremt vilseledande för investerare som har liten eller ingen kunskap alls om redovisningsregler”, skriver Berkshire Hathaway också i rapporten.

Berkshire Hathaway har haft svårt att hitta bolag att investera i de senaste åren, därför har bolagets kassa nu svällt till rekordstora 137,3 miljarder dollar. Vid årsskiftet låg kassan på runt 127 miljarder dollar. 

Kvartalsrapporten släpps samtidigt som bolaget har sin årsstämma i Omaha, Nebraska.  Evenemanget brukar locka tiotusentals aktieägare och kallas i folkmun för ”kapitalismens Woodstock”. Men i år är festen inställd på grund av coronapandemin och stämman ska hållas digitalt. 

Förväntningarna är stora på Warren Buffetts årliga tal, finansmannen har hittills inte uttalat sig under coronakrisen. 

”Warren Buffetts tystnad de sista två oroliga månaderna har varit öronbedövande ”, skriver Julian Emanuel, chefstrateg på investeringsbanken BTIG i en kommentar.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?