1515
Annons

Rekorddominans för Andersson i medierna

Statsminister Magdalena Andersson (S) var den partiledare som syntes överlägset mest i både nyhetsmedier och sociala medier under sista kvartalet 2021, enligt Mediemätaren som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Statsminister Magdalena Andersson.
Statsminister Magdalena Andersson.Foto:Jessica Gow/TT

”Hennes dominans i nyhetsflödet är på rekordnivå. Tittar vi sammantaget på alla andra partiledare står de för runt hälften av den totala rapporteringen”, säger analyschefen Per Söderpalm, till Ekot.

Siffrorna är kanske inte helt oväntade då både budgetprocessen och turerna kring statsministeromröstningen riktade fokus mot Andersson och Socialdemokraterna under årets sista månader.

På andra plats kommer SD-ledaren Jimmie Åkesson, som uppmärksammas mycket i sociala medier, följd av MP-språkröret Per Bolund.

Mätningen omfattar 985 000 inslag artiklar och inlägg.


Video besegrar brandlarmen

Utvecklingen går rasande snabbt inom säkerhetsområdet. Di listar några av de fenomen branschen talar om just nu.

Foto:Prot Tachapanit

Gör-det-själv krisövning
Allt du behöver för att köra dina egna krisövningar, det är vad Crisis Revolution erbjuder. Det handlar om en komplett verktygslåda, ett digitalt bibliotek med videokurser, krisövningar och mallar för planering som alltsammans förklarar hur organisationer kan hantera och undvika olika krissituationer. Mallar och instruktioner är framtagna av branschverksamma krisexperter och innehåller övningar, kurser och manualer för hur organisationer kan hantera en kris. Allt kan du sedan göra själv, utan några experter eller handledare. Tjänsten köps genom en årlig prenumeration.

Bakom Crisis Revolutions står kriskonsulten Thomas Hagström, tidigare koncernchef på bankägda Backupcentralen, vd för NCL Systems och senast ansvarig för Svensk Krisledning AB, samt entreprenören Anton Stenfors.

Kameran brandlarmar
Det är inte längre givet att använda brandlarm för att upptäcka bränder. Tyska elektronikjätten Bosch har lanserat en videobaserad branddetektionslösning som bygger på maskininlärning, rapporterar Securityworldmarket. Den främsta fördelen är att den reagerar snabbare än traditionella brandlarm. Samtidigt kan ett videobrandlarm underlätta när det gäller att utreda vad eller vem som orsakar en brand.

Videolarmet används dock som ett komplement till vanligt brandlarm eftersom försäkringsbolagen kräver ett traditionellt brandlarmsystem fortfarande. 

Videobrandlarmet har utvecklats och detektionsalgoritmer för rök och brand har tagits fram speciellt för användning i tunnlar och i mörka miljöer. Videokameran skannar efter flammor och rök och har lärt sig känna igen brand utifrån vissa parametrar, däribland lågans färg, hur lågan fladdrar, dess form och dess belysningsstyrka. Vad gäller rök analyseras stigande rörelse av genomskinliga objekt och transparenta och halvtransparenta objekt som ändrar riktning och hastighet och kameran larmar inom några sekunder.

Årets hetaste säkerhetssnackisar
När amerikanska säkerhetskoncernen Brivo listar hetaste säkerhetstrenderna 2022 så toppar hybridarbetet i spåren på pandemin. Hybridarbetskraften innebär sina egna speciella säkerhetsutmaningar, konstaterar Brivo. I en enkät till över 550 säkerhetsansvariga på företag i en rad olika branscher svarar 49 procent att hybridarbetet innebär ökad såväl fysisk som cyberrisk.  

En annan stark trend är att företagen börjar inse fördelarna med att samla in säkerhetsrelaterade data som kan användas för att förbättra säkerheten, men också för att bättre förstå lokalutnyttjandet och minska kostnaderna. 

Mobila lösningar fortsätter också att växa starkt för att tillåta användare att öppna dörrar, grindar och andra inträdesystem med en smartphone. Pandemin har accelererat den trenden genom att ökad efterfrågan på ett kontaktlöst sätt att på distans registrera nya människor i åtkomstkontrollsystem. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?