Annons

Rekordbygget är Sveriges största någonsin

Med Sveriges största logistikbygge någonsin utvecklas nu Landskrona till en ny, viktig logistikhubb i södra Sverige.

Ett av alla nya logistikbyggen just nu är danska tredjepartslogistikjätten DSV:s 175.000 kvadratmeter nya lageryta i Landskrona. Det är Sveriges största logistikbygge någonsin och en mångmiljardinvestering. Rekordbygget väntas stå klart hösten 2024.

Landskrona, centralt belägen mellan Göteborg i norr och Malmö i söder och intill motorvägen E6/E20, utvecklas nu till ett logistikcentrum som kan serva både den danska, finska, norska och svenska marknaden. Det är också Helsingborgs stora framgångar som logistikläge inom livsmedel som nu börjar spilla över på Landskrona. 

Logistikprojektet i Landskrona, som blir ett av Nordens största logistikcenter, speglar bra de hetaste trenderna inom logistik just nu med fokus på hållbarhet och på kyllager.

”Vi kommer kunna erbjuda en omfattande temperaturkontrollerad lösning med olika temperaturzoner samt ytterligare kapacitet för traditionell lagerhållning på de nya DSV-lagren. Dessa anläggningar kommer utrustas med teknik som AGV, automated guided vehicle och kranar, vilket ger oss möjlighet att tillhandahålla bästa möjliga effektivitet och servicenivåer”, kommenterar Ian Swinhoe, vd för DSV Solutions.

Det nya byggprojektet på 175.000 kvadratmeter omfattar två nya lager. En byggnad på 70.000 kvadratmeter kommer som sagt att innehålla två temperaturkontrollerade lagringszoner med tillräckligt utrymme för lagring av snabbrörliga konsumtionsvaror, vilket efterfrågas av stormarknadskedjor och konsumentvarumärken. Den andra byggnaden på 105.000 kvadratmeter är mer ett traditionellt lager men med en rad automatiserade lösningar.

Inte bara byggnaderna, utan även byggarbetet i Landskrona har höga hållbarhetskrav. Överblivna jordmassor från byggarbetsplatsen deponeras i ett närliggande område för att minska det totala koldioxidavtrycket från processen. Framtida energiförsörjningssystem har beaktats för att förbereda power-to-X, batterilagring och laddning av eldrivna lastbilar samt för att kunna överföra eventuell överkapacitet av energi till exempelvis Landskrona stad. Logistikområdet kommer även att samla upp spillvatten.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera