Rekordartad kopal förbryllar auktionsfirma – ”ofattbart ovanlig”

Ett av de största styckena kopal, ett slags förstadie till bärnsten, som någonsin hittats i Danmark går snart under klubban.

Bumlingen väger nästan 40 kilo.

”Den är ofattbart ovanlig”, säger Ralph Lexner, avdelningschef på auktionshuset Bruun Rasmussen.

Han har försökt hitta motsvarigheter runtom i världen, men misslyckats.

”Jag har aldrig sett något som är i närheten av den storlek vi pratar om här.”

Kopalen hittades av tre fiskare utanför Hirtshals på norra Jylland i december. De trodde först att de fått en sten i nätet, men märkte sedan att föremålet är ovanligt lätt.

”Då tror de att det är riktig bärnsten, eftersom den luktar harts, och blir helt vilda”, säger fiskarkollegan Jan Bjerre Christensen.

För att kopal, fossil kåda från träd, ska utvecklas till bärnsten krävs det dock att det går några miljoner år till.

Den stora klumpens ovanlighet har gjort den svårbedömd hos Bruun Rasmussen. Värderingen inför auktionen den 26 februari är 100.000 danska kronor, men Ralph Lexner säger att kopalen också kan gå för hälften, eller det dubbla – eller inte få några bud alls.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?