1515

Rekordår väntar tyska företag – ”skakar av sig coronakrisen”

Den snabba återöppningen av Tyskland har lyft Ifo-indexet till dess högsta nivå på två och ett halvt år.

”Den tyska industrin skakar av sig coronakrisen”, säger Ifo-chefen Clemens Fuest.

Företagen spås få rekordhöga vinster, trots att de börjar känna av stigande kostnader.

Foto:Martin Meissner

Ifo-institutets index för klimatet i det tyska näringslivet steg från 99,2 i maj till 101,8 i juni, meddelade institutet från München på torsdagen. Det var något mer än väntade 100,6 i Trading Economics konsensusprognos, enligt nyhetsbyrån Direkt, och den högsta nivån sedan november 2018.

Index för nuläget steg från 95,7 till 99,6, betydligt mer än väntade 97,8. Index för förväntningarna på ett halvårs sikt gick från 102,9 till 104,0, strax över väntade 103,9.

”Företagen är betydligt mer tillfreds med nuvarande affärerna”, kommenterar Ifo-chefen Clemens Fuest indexet för juni, som bygger på enkäter med chefer i omkring 9.000 företag.

För industrin noterades det högsta indexvärdet sedan april 2018. Det går särskilt bra för maskintillverkare och elektronikindustrin. Däremot börjar många företag enligt Ifo få problem med ökade kostnader och materialbrist. Det gäller inte minst byggindustrin som har gått hyggligt under hela pandemin.

Vaccin och snabbt minskad smittspridning har gjort att Tyskland de senaste veckorna har vågat dra ned på restriktionerna, vilket lyfter pandemidrabbade hotell och restauranger.

”Inom tjänstesektorn gjorde indexet ett tydligt språng uppåt. Både indikatorerna för läget och förväntningarna steg märkbart. Särskilt logistikbranschen och it-tjänsteföretag vittnar om mycket bra löpande affärer”, säger Clemens Fuest.

Ifo-institutet räknar med att Tysklands BNP stiger med 1,3 procent under det andra kvartalet, som tar slut om mindre än en vecka. För ”sommarkvartalet” med start i juli tror Ifo på 3,6 procent.

”Den tyska ekonomin tar fart. En viktig drivkraft är öppningen efter nedstängningen ger många tjänsteföretag och detaljhandeln ett lyft”, säger Ifo-ekonomen Klaus Wohlrabe till nyhetsbyrån Reuters.

Materialbristen bromsar dock de tyska företagen och BNP. Ifo-institutet sänkte för en vecka sedan prognosen för helåret från 3,7 till 3,3 procent. Men nästa år väntar å andra sidan en rakettillväxt på 4,3 procent Tyskland, mot 3,2 procent enligt prognosen från mars.

De 30 största börsföretagen är på väg mot ett rekordår. Analytiker räknar med att bolagen i Frankfurtbörsens Dax30-index gör en nettovinst på 95 miljarder euro, motsvarande 960 miljarder kronor, enligt en sammanställning i affärstidningen Handelsblatt. Det är dubbelt så mycket som i fjol, och nästan 20 procent mer än vinsterna 2019, innan corona slog till.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?