Rekordår på Londonbörsen

Chockreaktionen efter britternas beslut att lämna EU blev kortvarig och Londonbörsen avslutar 2016 på topp. Även om FTSE 100-index steg med blygsamma 0,3 procent under årets sista handelsdag har det lyft med totalt 14,4 procent under året, till sin högsta nivå någonsin. Indexet slår samtliga stora europeiska index med stor marginal.

Ökningen har framför allt drivits av gruvsektorn som gynnats av högre råvarupriser och en försvagning av pundet som gav skjuts åt exportföretagen.

Britternas EU-omröstning ägde rum den 23 juni. Dagen efter att det stod klart att lämna-sidan vunnit föll Londonbörsen med över 3 procent. Återhämtningen kom dock relativt snabbt.

Lämna-sidans vinst fick pundet att falla med 9 procent till knappt 1:35 dollar dagen efter omröstningen. Vid årets slut handlas pundet för omkring 1:20 dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?