Annons

Rekordår för Tullverket

Tullverkets beslag slog volymrekord under förra året. Bland annat tog myndigheten hand om 61 skjutvapen och 2.395 kg cannabis.

”Vi har ett stort inflöde av illegala varor och det ser inte ut att minska”, säger Lars Kristoffersson från Tullverket.

Bild:TT

På onsdagen presenterade Tullverket sina beslag under år 2017 som sett till volym slog rekord. Bland dessa fanns 61 stycken smugglade skjutvapen och 73 gaspistoler. Av de 6.679 beslag som gällde narkotika och dopingmedel stod cannabis och amfetamin för 2.395 respektive 368 kg.

”Vi har ett stort inflöde av illegala varor och det ser inte ut att minska. Ökningen är delvis kopplad till att vi lyckats göra fler stora beslag under 2017 än vi gjorde 2016”, säger Lars Kristoffersson som är chef för Tullverkets avdelning för brottsbekämpning.

”När det gäller vapen är vi osäkra på hur stort inflödet är, men vill vi göra mer för att minska tillgången i landet och bli träffsäkrare i våra kontroller”, fortsätter han.

I regeringens höstbudget presenterades ökade resurser till Tullverket, 375 miljoner fram till år 2020. Finansminister Magdalena Andersson (S) flaggar även för att se över lagstiftningen för att förhindra smugglingen av illegala vapen.

”Vi måste kontinuerligt se över vilka verktyg som tullen har att arbeta med. Regeringen kommer nu under våren att lägga ett tilläggsdirektiv till vapenutredningen där man ska se över Tullverkets befogenhet att lägga postspärr på fler varor än narkotika, som till exempel vapen. Därutöver ska utredningen titta över straffskalan för vapensmuggling”, säger Magdalena Andersson.

Enligt Magdalena Andersson gör regeringen med sitt tillskott den största satsningen på tullen på ett decennium. Men fackförbundet Tull-Kust har i en intervju med SVT tidigare meddelat att de behöver mer pengar för att bland annat kunna utöka bemanning. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?