Annons

AP-fonderna redovisar rekordsiffror: ”Bästa året sedan starten”

Fonder som förvaltar svenskarnas allmänna pensionskapital hade ett rekordår 2019.

”Det är det bästa året sedan starten på det nya, reformerade pensionssystemet”, säger Niklas Ekvall, vd på Fjärde AP-fonden.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Fjolåret var ett starkt år för flera av fonderna som förvaltar det allmänna pensionssystemets buffertkapital. Både Första, Andra och Fjärde AP-fonden som publicerat sina årsbokslut redovisar rekordsiffror.

Syftet med AP-fonderna är att se till att det finns en trygghet i systemet när verkligheten ser ut som den har gjort under de senaste åren, sedan den stora kullen 40-talister blivit pensionärer.

När inbetalningarna till pensionssystemet understiger utbetalningarna som behöver göras till pensionärer tas mellanskillnaden från AP-fonderna.

AP-fonderna räknar med att göra nettoutbetalningar till pensionssystemet i ytterligare cirka 20 år.

Fjärde AP-fonden som är den största av buffertfonderna hade sitt bästa år sedan 2001 under förra året.

”Finansmarknaderna har varit starka och vi har mycket aktier i portföljen. Men även många andra investeringar har gett bidrag”, säger Niklas Ekvall på Fjärde AP-fonden.

Fonden hade en avkastning efter kostnader på 21,7 procent och redovisar ett resultat på 75 miljarder kronor efter kostnader och nettoutbetalningar till pensionssystemet på 6,5 miljarder kronor. Vid årets slut uppgick fondkapitalet till 418 miljarder kronor.

Utvecklingen på börsmarknaderna avspeglas även i de andra AP-fonderna. Första AP-fonden hade i fjol sin bästa årliga avkastning på tio år – 15,1 procent. Resultatet landade på 48,6 miljarder kronor och fondkapitalet uppgick till cirka 366 miljarder vid årsskiftet.

”Det innebär att vi med god marginal överträffar våra långsiktiga mål”, säger Teresa Isele, tillförordnad vd för Första AP-fonden, i ett pressmeddelande.

Målet för fonden över en fyraårsperiod är en snittavkastning på fyra procent.

Även andra AP-fonden, som presenterade sitt bokslut tidigare i februari, överträffade sina långsiktiga avkastningsmål och nådde sitt högsta resultat någonsin 2019. Fondens avkastning efter kostnader var 15,9 procent och resultatet uppgick till 53 miljarder kronor. Totalt uppgick fondkapitalet till 381 miljarder kronor.

Tredje och Sjätte AP-fonderna har ännu inte redovisat sina bokslut för 2019.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?