1515

Rekordår för Sorselestugan under krisen

Försäljningen av Attefallshus, friggebodar och bastustugor sköt i höjden under coronapandemin – och för Sorselestugan innebar det ett rekordår. Nu är planen att bygga ut verksamheten och målet är att nå en omsättning på över 100 miljoner kronor 2023. 

Joakim Stenlund och Robert Gabrielsson
Joakim Stenlund och Robert GabrielssonFoto:Jack Mikrut

”Det har varit ett fantastiskt år för vår verksamhet. Branschen har haft turen på sin sida och har påverkats positivt av pandemin – och vi lyckades öka vår omsättning med 50 procent under 2020. 2021 kommer också att bli ett rekordår och prognosen är att vi kommer att öka med ytterligare 30 procent”, säger delägaren Robert Gabrielsson när han sammanfattar året som gått sedan Di:s sommarbil besökte bolaget förra sommaren. 

Sorselestugan tillverkar olika typer av hus och stugor, bland annat Attefallshus, friggebodar och garage – men även bastustugor, bastuflottar och badbryggor. Attefallshusen och olika typer av bastur blev förra årets storsäljare. 

”Attefallshusen har varit populära länge, men under förra året ökade intresset och totalt sålde vi närmare 200 Attefallshus och mer än 300 bastur. Det är nog delvis en coronaeffekt, många fick tid att fixa hemma. Numera får Attefallshusen också vara upp till 30 kvadratmeter utan bygglovsansökan, till skillnad från tidigare 25 kvadratmeter, vilket också har haft betydelse. Bastur sålde också otroligt bra och dotterbolaget Bastukällan gjorde sin första vinst 2020.” 

Under 2019 tog Sorselestugan över grannföretaget Sorseledörren som tillverkar fönster och stug- och bastudörrar. Bolaget visade sig ha dolda skulder och för att rädda verksamheten var man under förra hösten tvungen att sätta bolaget i konkurs. 

”Det var inget vi ville göra, men eftersom 90 procent av personalen på Sorseledörren kommer från Samhall krävs det att Arbetsförmedlingen godkänner verksamheten som arbetsgivare – vilket de inte gjorde. Men trots skulderna lyckades vi hålla näsan över vattenytan och vi kunde behålla personalen”, säger Robert Gabrielsson.

På grund av den stadigt växande efterfrågan är nu planen att bygga ut verksamheten, utöka personalstyrkan och stärka produktionskapaciteten. 

”Vi har köpt granntomten och nu är planen att bygga ut verksamheten med 1 800 kvadratmeter. Förhoppningen är att vara igång redan i höst och vi räknar med att behöva anställa minst två personer till tjänstemannasidan och två eller tre kollektivanställda.”

Och bolaget siktar högt. 

”Målsättningen i år är att koncernen ska komma över den magiska gränsen på 100 miljoner i omsättning 2023.” 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?