Hoppa till innehållet

Annons

Rekordår för rutavdraget – städning störst

Svenskarna gör allt större avdrag för hushållsnära tjänster – summan för 2018 går mot ännu ett rekord.

Och toppen är ännu inte nådd enligt hemstädbranschen som spår att kurvan fortsätter uppåt under de närmaste åren.

”Det är de som har de högre inkomsterna som gör de större avdragen”, säger Alexandra Jansson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
”Det är de som har de högre inkomsterna som gör de större avdragen”, säger Alexandra Jansson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

För sista gången städar Sylvia Namataka, 28, den gulmålade tvåplansvillan som ska säljas i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. Visningen för spekulanterna börjar om bara några timmar. Hon har städat huset varannan vecka under det senaste halvåret och säger att hon kommer att sakna det.

”Det är alltid roligast att städa köket, det är också den del som kunderna ger mest beröm för. När ett kök är ordentligt städat kommer också lusten att laga mat”, säger hon.

Scenariot är typiskt: Familjen som bor i huset gör avdrag på skatten för halva kostnaden, och precis som många andra av städföretaget Hemfrids anställda är Sylvia Namataka född utomlands och har en utbildning i bagaget, i det här fallet en kandidatexamen i företagsekonomi vid Jomo Kenyatta-universitetet i Kenyas huvudstad Nairobi.

Städningen blev en inkomst så god som någon annan när hon flyttade till Sverige 2015. På sikt hoppas hon kunna gå vidare i karriären.

”Min filosofi är att vi alla föds till städare, vi måste tvätta vår kropp och våra kläder, eller städa i våra hem. Skillnaden är att jag får betalt för att göra det”, säger hon.

Sylvia Namatakas yrke har vind i seglen, svenskarnas sammanlagda rutavdrag hamnade på 4,57 miljarder kronor under januari–november 2018. Alexandra Jansson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger att hon räknar med att siffran för helåret 2018 blir större än fjolårets 4,64 miljarder kronor.

”Rutavdraget har ökat för varje år sedan möjligheten infördes i juli 2007. Under de senaste åren har det dessutom breddats till att omfatta fler och fler tjänster”, säger Jansson.

”Det är de som har de högre inkomsterna som gör de större avdragen.”

Städtjänsterna dominerar med 73 procent av den totala summan. Alexandra Janssons förklaring är att just städning i hemmet var en av de första tjänsterna som rutavdraget innefattade. Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på branschorganisationen Almega Hemserviceföretagen, har samma uppfattning.

”Det var så det började, redan från början var det störst fokus på städning. Det kan också vara så att många vill slippa städa för att man kanske inte tycker att det är så roligt”, säger Kouvonen.

Almega Hemserviceföretagen räknar med att uppgången fortsätter i fyra–fem år innan den planar ut.

”Det finns alltid en viss försiktighet i början av en ny reform, och sedan blir det en spridningseffekt. Man får höra att grannen eller vännen har anlitat ett städföretag för att få mer fritid”, säger Ari Kouvonen.

Han hoppas att fler kunder börjar ställa frågan om företagen som städar i hemmet har kollektivavtal. I dagsläget är 250 av dem anslutna till Almega, det vill säga endast en mindre del av branschen.

”Det skulle jag givetvis önska. Det har att göra med att man som företagare gör rätt för sig, och att man ger rätt förutsättningar till sina anställda.”

Innehåll från EbbotAnnons

Techbolaget Ebbot har utvecklat en GPT-modell för kundsupport

Senaste året har kantats av en AI-hysteri med ChatGPT i spetsen, vilket har gjort att många företag fått upp ögonen för tekniken, inte minst potentialen för kundsupport. Den snabba utvecklingen inom AI är något som techbolaget Ebbot tagit tillvara på, som nu lanserar nu sin egenutvecklade GPT-modell - skräddarsydd för kundsupport.

Att använda AI för att automatisera kundsupport är inte något helt nytt påfund. Tekniken har dock inte alltid levt upp till förväntningarna, vilket gjort att många företag har antagit en avvaktande ställning till AI chatbotar. 

Sen kom ChatGPT och förändrade allt. 

– Den snabba utvecklingen av AI och framför allt ChatGPT har förändrat både företagens och konsumenternas inställning till- och förväntningar på chatbotar och sättet man kan interagera med dem, säger Oliver Young, Product Manager på Ebbot.

Ebbot är ett svenskt techbolag som har utvecklat chatbots- och AI-teknik sedan 2018. Därmed har de i första hand fått uppleva hur attityden till chatbotar på marknaden snabbt har skiftat från skepticism till entusiasm, med en nu stark tilltro till deras förmåga och potential.

En del företag har redan hoppat på trenden att använda sig av tjänster som är integrerade med generellt tränade GPT-modeller. Det finns dock en hel del nya utmaningar som kommer med detta, förklarar Oliver Young:

– Risken med att använda en chatbotsleverantör som saknar en egen GPT-modell är att man tappar kontrollen över sin datasäkerhet och personuppgiftshantering. Detta på grund av att många tredjepartslösningar lagrar datan utanför EU, där andra regler och lagar om personuppgiftshantering gäller.

Som svar på marknadens efterfrågan har Ebbot utvecklat sin egen GPT-modell, baserad på samma teknologi som ChatGPT, men med en viktig skillnad; Ebbots modell hostad inom EU och anpassad för att endast svara utifrån företagsspecifika data.

– Med EbbotGPT kan vi säkerställa att chatboten endast svarar på företagsspecifika data. Något som är oerhört viktigt inom kundsupport där man absolut inte vill riskera att boten hittar på egna svar, såsom att boten rekommenderar en konkurrerande produkt eller tjänst, säger Oliver Young.

Förutom att EbbotGPT är skräddarsydd för att användas för kundsupport, berättar Oliver Young att den nya modellen även har förändrat sättet för hur chatbotar byggs och administrerats i Ebbot-plattformen:

– Till skillnad från hur chatbotar tidigare byggdes i plattformen, kan man nu bygga en helt ny chatbot på bara några minuter. Till exempel kan en FAQ-fil (vanliga frågor) användas som träningsdata. Efter träningen kan chatboten generera en oändlig mängd unika svar baserat på innehållet i FAQ:n. Den här snabbare processen för att skapa chatbotar innebär också att det blir mer kostnadseffektivt att utveckla och underhålla en chatbot, vilket ger fler företag och organisationer möjlighet att skaffa en.

Den nya GPT-modellen lanseras i början av september vilket gör Ebbot till det första svenska företaget som erbjuder en egen GPT-modell som är skräddarsydd för kundsupport. 

Företag kan redan nu anmäla intresse på Ebbots hemsida här.  

Om Ebbot

Ebbot erbjuder en plattform för att skapa bättre kundupplevelser online med hjälp av AI. Ebbot grundades 2018 och har idag kontor i Stockholm och Göteborg. 

Läs mer på ebbot.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ebbot och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera