1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Rekordår för nya kontor i Malmö

Ifjol fick Malmö 95.000 nya kvadratmeter kontor vilket betyder nytt rekord. Men olyckskorpar som kraxat om att det skulle leda till höga vakanser har hittills haft fel. ”Vi har aldrig haft så låga vakanser i Malmö som i dag”, säger Ulrika Hallengren på stadens största fastighetsägare, Wihlborgs.

Foto:Emil Langvad/TT

I fjol färdigställdes flera stora kontorsprojekt i Malmö som på kort tid skulle fyllas med nya hyresgäster. När året summeras fick staden 95 000 nya kvadratmeter. Det var visserligen något lägre än prognosen inför året men det är ändå en gigantisk skillnad mot dom 30.000 kvadratmeter som det årliga tillskottet legat på i flera år.

”Många har varit oroliga för att alla nya projekt skulle leda till tomma kontor. Enligt våra undersökningar har vakansgraden ökat med en procentenhet men det är inte särskilt mycket, så marknaden har faktiskt svalt allt det nya mycket bra”, säger Charlotte Norell, chef för analys på Croisette Real Estate Partner, när hon diskuterade Skånes fastighetsmarknad i en panel på Öresundsinstitutets årliga fastighetsdag. En annan av paneldeltagarna var Ulrika Hallengren, vd på Skånes största fastighetsägare Wihlborgs som äger fastigheter till ett värde på knappt 20 miljarder kronor, bara i Malmö.

”Vi har aldrig haft så låga vakanser i Malmö som vi har just nu. Det finns en underliggande stabilitet på den kommersiella fastighetsmarknaden i hela regionen vilket skapar en trygghet”, säger hon och pekar på att kontorsmarknaden är stark även i Helsingborg och Lund där Wihlborg också är dominerande ägare.

Ungefär två tredjedelar av den nya kontorsytan som tillkom i Malmö ifjol finns i Hyllie. Störst ytmässigt är skyskrapan The Point med runt 20.000 kvadratmeter. Andra heta områden på kontorsmarknaden är runt Triangeln och Centralstationen.

”Det finns en tydlig trend att kontorsprojekt runt stationerna längs Citytunneln blir allt mer attraktiva, på bekostnad av andra områden. Till exempel går Västra Hamnen lite sämre, exkluderat Dockan och Universitetsholmen. Här har vakanserna tydligt ökat visar våra siffror”, säger Charlotte Norell på Malmöbaserade Croisette.

Panelen på fastighetsdagen gav flera  förklaringar till att efterfrågan på kontor just nu är så stark i, inte bara Malmö, utan även i Helsingborg och Lund. Dels har det funnits ett uppdämt behov efter flera år där arbetsmarknaden i städerna växt snabbare än antalet nya kontorsplatser. En annan förklaring är förstås att svensk ekonomi fortsätter att gå hyfsat bra, drivet av de låga räntorna.

”Sen ser jag också att det finns ett ansvarstagande kring den takt som fastighets- och byggbranschen släpper ut nya projekt. Om det är för många spelare som bygger lite överallt så leder det problem i en stad. Men om man bygger i attraktiva delar och följer efterfrågan så blir det en bra utveckling”, säger Ulrika Hallengren.

De nya kontorsytan i Malmö fylls av företag och myndigheter som flyttar in i staden samt av företag som växer och behöver större ytor. Men det handlar också om en omflyttning, där företag lämnar omoderna kontor i främst gamla hus i centrala lägen. Ett scenario är att det kan leda till en utveckling, liknande den i Stockholm, där kontor byggs om till bostadsrätter. Ett aktuellt exempel är polishuset på Davidshall som görs om till bostäder.

”Det finns en vilja här men problemet är att det är ganska dyrt. Men när priserna på bostäder går upp och det dessutom byggs så mycket nya kontor så är det klart att kalkylerna börjar bli mer attraktiva. Särskilt i hus som en gång i tiden varit bostadshus, här är förutsättningarna för konvertering oftast bäst”, säger Charlotte Norell till Dagens industri.

De flesta bedömare är överens om att 2019 var ett toppår för kontorsprojekt i Malmö och att en lugnare byggtakt nu är att vänta. Enligt Croisette kommer runt 115 000 kvadratmeter kontor färdigställas de närmaste tre åren. Bland de stora projekten som pågår finns de flesta runt Centralstationen, det som kommer kallas Nyhamnen. Här ska bland andra Eon och Domstolsverket flytta in i nya lokaler. Men även om byggtakten lugnar ned sig finns det en oro kring om efterfrågan är tillräcklig i regionen. Jarl Olsson, på fastighetsrådgivaren Catella, som också deltog i panelen, säger att det finns anledning till försiktighet.

”Vi har sett en del affärer på sistone som är våghalsiga. Sen har vi börsnoterade bolag som värderas mycket högt, räntor som inte kan bli lägre och en konjunktur som kanske har nått sin topp”, säger Jarl Olsson men lägger till att hans oro handlar om utvecklingen på kort sikt.

”På längre sikt så är jag optimistisk kring Skånes fastighetsmarknad med Fehmarn Bält-förbindelsen och nya fasta förbindelser mellan Skåne och Danmark som kommer få stor betydelse. Ska man satsa så ska man vara här!”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?