Rekordår för flygbranschen – med nu vänder det ned

Flygbolagens vinster kommer att toppa i år på 35,6 miljarder dollar (cirka 322 miljarder kronor), spår den internationella flygorganisationen IATA. Det skriver Marketwatch.

Det motsvarar en högre vinst med 300 miljoner dollar jämfört med 2015, men samtidigt en nedrevidering från en tidigare prognos för ett halvår sedan om en vinst på 39,4 miljarder dollar för 2016.

För nästa år förväntas vinsterna falla rejält. Överkapacitet, stigande bränslekostnader och politisk orolig förväntas samtliga bidra till att resultatet minskar till 29,8 miljarder dollar, uppgav IATA.

Lönsamheten spås också bli lidande med en nettovinstmarginal som förväntas sjunka till 4,1 procent, jämfört med 5,1 procent för i år.

Detta till trots blir 2017 åttonde året i rad som den historiskt förlustbringande flygbranschen kommer att kunna uppvisa vinst, tillade IATA.

IATA eller International Air Transport Association representerar mer än 200 flygbolag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?