1515

Rekord för EKN när Ericsson säljer i USA

Mellan januari och augusti i år fördubblades Exportkreditnämndens garantivolym jämfört med förra året. Di kan nu berätta att uppgången förklaras av garantier till två av telekomjätten Ericssons kunder - de största garantierna som EKN någonsin ställt i en affär med privata köpare.

Börje Ekholm, vd för Ericsson
Börje Ekholm, vd för EricssonFoto:Oskar Omne

Exportkreditnämnden, EKN, kunde rapportera en fördubbling av myndighetens garantivolym under perioden januari-augusti i år. I ett pressmeddelande skrev EKN att merparten av uppgången förklarades av två stora telekomaffärer i USA. Nu kan Di berätta att det rör sig om garantier för kunder till Ericsson ERIC B -2,93% Dagens utveckling .

Totalt rör det sig om en garantivolym på 3,5 miljarder dollar, eller knappt 32 miljarder kronor baserat på torsdagens växlingskurs. Det är de största garantivolymerna EKN har utfärdat för en affär med en privat köpare i dess 85 år långa historia.

Exakt vilka affärer det rör sig om går inte att se i EKN:s siffror. Men enligt den information Di fått rör det sig om kontrakt med Verizon och AT&T. I slutet av förra året avtalade Ericsson och Verizon ett partnerskap om 5G.

Ericsson har hittills inte velat kommentera ordervärdet för bland annat Verizon-affären och vill enligt presschefen Peter Olofsson inte göra det nu heller.

"Det är dock viktigt att understryka att det här är just utfästelser om att ställa ut en garanti. Det är upp till låntagaren – i det här fallet operatörerna – att avgöra om och när de väljer att utnyttja garantiutfästelserna", säger han till Di.

Det som däremot kan konstateras utifrån EKN:s delårsrapport fram till augusti i år är att de banker som är garantitagare har ställt ut lån om 22 miljarder kronor till operatörerna, uppbackade av EKN:s garantier. Det innebär att de antingen redan har eller måste köpa utrustning för motsvarande belopp eftersom EKN:s garanti villkoras på att inköpen sker från svenska Ericsson.

EKN framhåller själva att garantierna styrker svenska exportörers konkurrenskraft globalt.

"Med den här garantin knyter Ericsson operatören till sig eftersom lånet som garanteras av EKN enbart kan användas för att köpa svensk utrustning. När vi ställer ut garantier vet vi att Ericsson kommer att få leverera för det beloppet", säger Marie Aglert, chef för affärsområdet Stora företag på EKN.

Många länder har motsvarande myndigheter för att hjälpa sina exportörer. EKN sitter dock med fördelen att kunna dra nytta av Sveriges höga kreditbetyg.

På frågan om det är på tapeten att garantera fler telekomaffärer på den nordamerikanska marknaden vill Marie Aglert inte ge några detaljer.

"Vår erfarenhet säger oss att när en mobiloperatör har använt EKN-garanterad finansiering återkommer man ofta", säger hon.

För EKN:s del finns fortfarande ett stort utrymme att garantera eventuella framtida affärer för Ericsson på den amerikanska marknaden. I den ram som regeringen fastställt finns fortfarande 200 miljarder kronor i outnyttjade krediter.

"Hittills har vi inte behövt belasta statens balansräkning någon gång sedan 1933", säger Marie Aglert.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?