1515

Rekord för bilhandeln

Bilförsäljningen var fortsatt stark i juni. Under månaden registrerades 38 324 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är en ökning med 5,6 procent jämfört med motsvarande månad förra året.

Hittills i år har registreringarna ökat med 3,2 procent, vilket är den högsta nivån hittills för ett första halvår.

"Låga räntor, köpstarka och optimistiska hushåll i kombination med en stark arbetsmarknad med låga varsel är några faktorer som är gynnsamma för viljan att investera i ny bil. Den positiva utvecklingen på bilmarknaden kan också förklaras av det faktum att många är beroende av bil för att få vardagen och livspusslet att fungera", skriver Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, i en kommentar.

Tätplatsen bland personbilarna har Volvo S/V90 med 12 580 registreringar hittills i år, jämfört med 54 under motsvarande period i fjol. Tvåa är Volvo XC60 med 11 910 (6 652) och trea Volkswagen Gold med 9 249 (10 626).

Försäljningen av lastbilar ökade också. I juni nyregistrerades 6 353 lastbilar, en ökning med 21,2 procent. Försäljningen av lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade med 22,2 procent medan försäljningen av tunga lastbilar, över 16 ton, ökade med 9,4 procent.
Hittills i år har lastbilsregistreringarna ökat med 9,8 procent.

"Uppgången förklaras framför allt av den starka konjunkturen och den ökade efterfrågan på transporter som det medför", enligt Moldén.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?