ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Rekonstruktion räddningen för fjolårsgasellen

  • Mie Johansson, Food i Skellefteå.

Matgästerna försvann och alla tillväxtplaner med dem. Coronakrisen har slagit hårt mot restaurangnäringen, men Gasellföretaget Food i Skellefteå tror att rekonstruktionen blir räddningen. 

Det som började med restaurang Stadskällaren har sedan 2016 utökats med en saluhall, vinbar och pub i centrala Skellefteå. På fyra år växte verksamheten som drivs i bolaget Food i Skellefteå med 275 procent till 22 miljoner i omsättning 2018 och bolaget utsågs till Gasell förra året. Men när coronapandemin slog till grusades alla tillväxtplaner. 

”Fler slutade gå ut, kalasen uteblev och folk handlade inte i saluhallen. Vi gick minus varje dag och insåg att fortsätter det så här i flera veckor eller månader kommer vi att gå i konkurs”, säger Mie Johansson, som äger bolaget tillsammans med Pär Johansson och Markus Richtmann.

Till en början hoppades man kunna klara sig med de stödåtgärder regeringen lagt fram, som korttidspermitteringar. Men när det inte räckte valde ägarna att gå in i rekonstruktion i början av april. 

”Såhär efteråt känns det jättebra att vi tog beslutet. Alternativet var att gå ner på sparlåga med risk för att bli helt utarmade och inte kunna komma igen. Men vi är i grunden ett livskraftigt bolag, så bara världen kommer tillbaka kan vår verksamhet fortsätta.” 

I dagsläget är restaurangerna och saluhallen stängda och all personal uppsagd. Genom en webbhandel, där man har ensamrätt på japanska grillar, får bolaget fotfarande in en del intäkter som håller det flytande under rekonstruktionen. Samtidigt pågår ett hårt arbete för att förhandla om avtal och sänka bolagets kostnader. 

”Vi ser över allt in i minsta detalj och så fort restriktionerna släpper, folk vågar sig ut och värmen kommer är vår plan att öppna puben. Det är den del av vår verksamhet som drivs mest kostnadseffektivt och gör oss minst sårbara.” 

Hur har gästerna reagerat?
”De tycker att det är tråkigt att vi har stängt, men flera tycker att vårt beslut är klokt och hoppas att vi håller ut tills det här är över.” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer