Annons

Rejält vinstlyft för Lovisagruvan

Gruvbolaget Lovisagruvan redovisar en rejält ökad omsättning och resultat under tredje kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan.

Fakturerat malmvärde var 32,0 miljoner kronor (noll) och malmintäkterna brutto blev 31,7 miljoner kronor (0,2). Nettointäkterna var 20,4 miljoner kronor (7,4).

Gruvresultatet var 15,1 miljoner kronor (2,9). Rörelseresultatet före avskrivningar blev 14,4 miljoner kronor (2,7) och efter avskrivningar 13,1 miljoner kronor (1,5).

Resultatet före skatt var 13,1 miljoner kronor (1,5). Resultatet efter skatt blev 10,2 miljoner kronor (1,1), en ökning med 827 procent mot föregående år. Resultat per aktie hamnade på 2,98 kronor (0,33).

Likvida medel var 18,2 miljoner kronor (0,1) per den 30 september. Kassaflöde från rörelsen blev 31,4 miljoner kronor (10,0) i tredje kvartalet.

Produktionen blev något bättre än plan med 10 888 ton och lagret minskade under kvartalet från 17.000 till 12.000 ton (25.353 ton i slutet av september 2016). Inom kvartalet har fyra båtlaster skeppats till Boleslaw i Polen med sammanlagt 18 307 ton (0).

Slutuppgörelse har under tredje kvartalet träffats med Boliden avseende tidigare års anrikningskostnader vilket innebär att Lovisagruvan återfår ytterligare ett mindre belopp.

Samtidigt har i kvartalet efter diskussioner konstaterats att den överdebitering för resultatbortfall som Zinkgruvan fakturerat för provanrikningen 2016 kommer att fastställas i skiljedomsförfarande. Beloppet som diskuteras är på nivån 1 miljon kronor.


Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?