1515

Rejält många fler uppsagda efter sommaren – värst i industrin

Nära dubbelt så många anställda har blivit av med jobbet efter sommaren jämfört med samma tid i fjol, visar nya siffror.

Signalerna blir allt tydligare – arbetslösheten stiger nu snabbare än många trott.

Foto:Mostphotos

När bara drygt halva september har passerat har Trygghetsfonden TSL fått in fler uppsagda arbetare, 750 personer, som behöver hjälp att hitta nytt jobb, än under hela september i fjol.

”Vi ser ett klart högre inflöde nu”, säger TSL:s vd Caroline Söder.

Fram till halvårsskiftet låg uppgången i antalet uppsagda som sökt stöd hos TSL med 17 procent, jämfört med samma period i fjol.

”Den siffran kommer att vara högre fram till årsskiftet”, säger Caroline Söder.

Framför allt är det inom industrin, handeln och bygg som konkurserna och /eller uppsägningarna ökar.

”Speciellt inom industrin ser det ut att öka mer än i andra branscher”, säger Caroline Söder.

Ungefär samma utveckling rapporterar tjänstemännens systerorganisation TRR. I augusti var uppgången i storleksordningen 30–35 procent. Och halvvägs in i september är den tilltagande trenden likartad. Fram till och med augusti i år, har 33 procent fler uppsagda tjänstemän landat hos TRR, än under samma period i fjol.

”Men det är från låga volymer, man får sätta de här siffrorna i visst perspektiv. Det är fortfarande under snittet för 2000-talet”, säger TRR:s vd Lennart Hedström.

Den sammantagna kvartalsstatistiken från TSL och TRR kommer om några veckor.

När SCB kom med sin arbetslöshetsstatistik häromdagen, larmade många bedömare om att arbetsmarknaden verkar ha försämrats snabbare än väntat. Regeringens egen prognos är redan överspelad.

Å andra sidan är det fortsatt hyfsat lätt att hitta nytt jobb, runt 60 procent av de uppsagda brukar ha fått nytt jobb inom tre månader, enligt TSL. Från TRR:s sida är det till och med fler som får nytt jobb nu än för ett år sedan.

”Det är en väl fungerande arbetsmarknad för tjänstemän fortfarande”, säger Lennart Hedström.

De regionala skillnaderna är för närvarande ganska stora. I industritunga Västra Götaland och Mellansverige ser det sämre ut medan Norrland har en rätt god arbetsmarknad fortfarande.


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?