1515
Annons

Rejält klirr i kassan för Nordeatopparna 2019

Nordeas vd Frank Vang-Jensen kammade hem drygt 6 miljoner kronor under sina fyra första månader på bankjätten. Sparkade företrädaren Casper von Koskull fick ett tillskott i kassan på över 13 miljoner kronor. Det visar bankens årsredovisning. 

Nordeas vd Frank Vang-Jensen tjänade drygt 6 miljoner under de första månaderna. Sparkade Casper Von Koskull fick ett tillskott på över 13 miljoner kronor.
Nordeas vd Frank Vang-Jensen tjänade drygt 6 miljoner under de första månaderna. Sparkade Casper Von Koskull fick ett tillskott på över 13 miljoner kronor.Foto:Petter Cohen/Stefan Kunert/Jesper Frisk

Frank Vang-Jensen tillträdde posten som koncernchef för Nordea NDA SE -2,15% Dagens utveckling den 5 september i fjol, och grundlönen för 2019 fastställdes då till drygt 12,2 miljoner svenska kronor. Utfallet för de fyra första månaderna i rollen blev därmed 4,3 miljoner kronor. Utöver detta tillkom en bonus på 1,7 miljoner kronor och en bilförmån på 83.000 kronor. 

Företrädaren Casper von Koskulls ersättning landade på knappt 13,1 miljoner kronor.  Grundlönen för 2019 låg på 14,3 miljoner kronor, men då han avgick tidigare landade slutsumman på 10,1 miljoner kronor. Därtill kom en bonus på 2,4 miljoner kronor och förmåner på 534.000 kronor. Förmånerna användes enligt årsredovisningen främst till bostad och skatterådgivning. 

Jussi Koskinen, tillförordnade vice verkställande direktören sedan 10 september 2019, tjänande runt 2,1 miljoner kronor inklusive bonus och ersättning.

Torsten Hagen Jørgensen, som fram till den 10 september var operativ chef och ställföreträdande koncernchef, hade en totalersättning på 12 miljoner svenska kronor, exklusive pensionsförmån. 

När det kommer till styrelsens arvode uppgick ordförande Torbjörn Magnussons ersättning till 2,8 miljoner kronor plus ersättning på 321.155 kronor för sin tid innan som styrelseledamot. Föregångaren Björn Wahlroos (som avgick i februari i fjol) fick 846.344 kronor i ersättning. 


Tennis: Nya spelglädjen stavas poptennis

När man trodde att det inte fanns fler racketsporter dyker ytterligare en upp som är omöjlig att inte bli kär i.

Di Tennis har testat poptennis, som välsignats av både tennisgiganten Magnus Norman och hockeylegendaren Jörgen Jönsson.

SLAGFÄRDIGT. Poptennisbanorna som byggts i Arvika är de första i norra Europa. Forna tennisproffset Magnus Norman är en av delägarna och ambassadör för sporten. Han gillar den speciellt för att det går att träna teknik som är användbar även i tennis.
SLAGFÄRDIGT. Poptennisbanorna som byggts i Arvika är de första i norra Europa. Forna tennisproffset Magnus Norman är en av delägarna och ambassadör för sporten. Han gillar den speciellt för att det går att träna teknik som är användbar även i tennis.Foto:FREDRIK KARLSSON

Pingis, badminton, squash, tennis, pickleball, padel och den fula ankungen real tennis – var det allt? 

Nix.

Dags att lära sig en ny racketsport som fått det lätt vrickade namnet poptennis. Det har inget med musikstilen att göra, men jösses vad det svänger.

Vissa källor hävdar att första matchen spelades 1898, andra 1915. Från början kallades det paddle tennis, men bytte namn så sent som 2015 för att inte blandas ihop med den särskilt i Sverige så hajpade mellanchefssporten padel. 

Rörelsen är stor i USA med drygt två miljoner spelare, och dess första stapplande steg har precis tagits i Europa – närmare bestämt i Arvika.

Den värmländska orten var i fjol först i Sverige med en toppfin anläggning vid Kyrkvikens strand på ena sidan och tågstationens räls på den andra.

Di Weekend Tennis tuffade dit för att testa.

Poptennis kan enklast beskrivas som modern minitennis och är mycket roligare än padel – inte bara för att jag själv snabbt lyckades slå några dödande passeringar på ett tidigare tennisproffs. Mer om det strax.

HÄLSOPROJEKT. ”Min idé är inte att tjäna pengar på det här, utan att få ungdomar att börja röra på sig”, säger Magnus Norman.
HÄLSOPROJEKT. ”Min idé är inte att tjäna pengar på det här, utan att få ungdomar att börja röra på sig”, säger Magnus Norman.Foto:FREDRIK KARLSSON

Ursprungligen var banan ungefär hälften så stor som en tennisplan, men med tiden har den förlängts. I dag är måtten i storleksordningen badmintonplan. Nätet är drygt 1,5 decimeter lägre i mitten än i storebror tennis.

Racketen är jämfört med dem som används i padel aningen tunnare, lite lättare och har längre skaft. Det sistnämnda för att det ska gå att slå dubbelfattad backhand. 

Toppade slag är nämligen fullt möjliga här, till skillnad från i padel, eftersom racketens yta är lätt knottrig plus att bollarna är mjukare och av den sort som nybörjare och juniorer spelar tennis med.

Min debut sker i det bästa av sällskap. Vi som testspelar den här dagen är utöver den forne tennisstjärnan Magnus Norman även Thomas Friberg, SM-vinnare i fjol i tennis i veteranklassen H45, samt Lars Månsson, tidigare ordförande i Arvika TK. 

Den här reportern deltar så att säga utom tävlan. Till protokollet bör föras att jag inte rört en tennisracket på över fem år. 

Till en början är det riktigt svårt att hålla grundslagen innanför baslinjen. Men snart sitter min toppade forehand och det går att ta i riktigt hårt. Tricket är att inte låta motspelaren få en hög studs att jobba med, för det betyder – särskilt om motståndaren heter Magnus Norman – att returen kommer som ett piskrapp.

Serverutan är gigantisk och tar upp större delen av planhalvan. Man vinner alltså på att slå flacka, djupa servar för att inte bjuda motspelaren på upplägg. Endast underhandsserve är godkänt.

Djupa knäböj för att komma under bollen i slaget är ett måste. Snabbfotade har också en fördel, för bollduellerna blir väldigt kvicka. 

Bäst av allt är att banan är så pass liten, man slipper långa löpsträckor.

GREPPVÄNLIGT.I poptennis är racketen något längre än och har längre skaft än motsvarande i padel (t h). Bollen är mjukare. Grön prick betyder 75 procent av trycket i en vanlig tennisboll och röd/orange prick 50 procent.
GREPPVÄNLIGT.I poptennis är racketen något längre än och har längre skaft än motsvarande i padel (t h). Bollen är mjukare. Grön prick betyder 75 procent av trycket i en vanlig tennisboll och röd/orange prick 50 procent.Foto:FREDRIK KARLSSON

Förvånande nog blir man ändå svettig rätt snabbt. Inte bara för att flåset är obefintligt, utan för att tempot är högt. Det här är betydligt jobbigare än padel. Och – har jag sagt det? – festligare. Alla som hållit i en tennisracket lär gilla poptennis. 

Tricket är att bita sig fast vid baslinjen, att inte backa. Det kräver förstås att man kan bemästra en något kortare och rappare sving än den i tennis. 

Att ”springa runt” öppnar möjligheten att slå en hårt vinklad diagonal forehand, inside out. Men det kräver fotarbete, en detalj undertecknad får slipa på.

I dubbel blir banan om möjligt ännu smalare i förhållande till en tennisplan. Man krockar lätt med sin partner vid nät. För det är dit man vill ta sig för att kunna avgöra på volley. 

Men där framme går det också ruskigt snabbt om motståndarna klappar på. Vilket givetvis sker när Magnus Norman tornar upp sig vid baslinjen. Tips från coachen: Beväpna dig med snabba reaktioner och kanske även skyddsglasögon.

Om motståndarna erövrat nätet gäller det omvänt att slå stenhårt mot kroppen, alternativt se till att bollen dyker tätt efter nätkanten ner på deras fötter för att hindra dödande volleys.

Just volleyslag känns mycket mer naturligt och skönare att slå i poptennis än i padel. 

Att lobba däremot är vanskligt eftersom banan är så pass kort. Det är enkelt för motståndaren att hinna upp. Misslyckas man är det i princip omöjligt att fånga en smash om man inte har en reaktionshastighet i klass med Lucky Luke.

Jag är beredd att avsluta matchen efter att ha lyckats med två – helt objektivt – vackra diagonala passeringar som inte ens Magnus Norman lyckas nå. Den första, en hårt vinklad skuren backhand kan – aningen subjektivt – vara en av de snyggaste jag någonsin slagit med en racket. 

Han kontrar i följande duell med en backhandsslägga som sitter limmad vid sidlinjen.

Touché.

”Likheten med tennis är det som attraherar mig. Det påminner om minitennis när jag var liten och man kritade upp en plan på gatan och använde cyklar som nät”, säger Magnus Norman.

Han ser också fördelar med att det är enkelt att komma i gång – ett sätt att öka intresset för idrott och hälsa.

”Poptennis är idealisk träning för juniorer att snabbare lära sig få kontroll på slagrörelserna”, säger han.

Sveriges andra poptennisbana finns sedan någon månad nu på tennisakademin Good to great i Stockholm, där Magnus Norman håller till tillsammans med ex-proffsen Nicklas Kulti och Mikael Tillström.

Poptennisbanorna i Arvika är ett slags showroom som kostat närmare 2 Mkr att bygga och ingår i ett arenakoncept där även banor för pickleball, street basket, innebandy och futnet (fotbollstennis) finns med. 

Bakom står European Sports Group, ESG, som har fem delägare med anknytning till Värmland.

Förutom Magnus Norman är det tidigare hockeyproffset Jörgen Jönsson, numera coach för Växjö Lakers HC, Per Morten Karlsen, vd på Seed Mountain Holding, som var med i ett tidigt stadie av tennisakademin Good to great, Andreas Slätt, författare och entreprenör från Arvika som bland annat skrivit en bok om Kevinfallet, samt Lars Månsson som till vardags jobbar som projektledare på Länsförsäkringar i Karlstad.

”Jag tror stenhårt på det här. Banorna är enklare och billigare att bygga. De kostar bara en tredjedel av vad en padelbana går på, man slipper ju glasväggarna”, säger Lars Månsson, som är drivande i projektet och har ägnat all ledig tid de senaste sex sju åren åt att förverkliga sin dröm.

”När vi målade upp planerna var hela släkten med och hjälpte till. Jag har lagt ned min själ och många ideella timmar i det här.”

ESG har rättigheterna till namnet poptennis för elva länder i Europa, utöver de nordiska även potentiellt stora marknader som Tyskland, Frankrike och England.

NYGAMMALT. Lars Månsson (t h) tipsar Di Weekends reporter om vikten att ta sig fram till nät för att slå ­volley. Han är eldsjälen som skapat idrottsarenan med bland annat pop-tennisbanor och nu siktar på att rulla ut sporten i Europa.
NYGAMMALT. Lars Månsson (t h) tipsar Di Weekends reporter om vikten att ta sig fram till nät för att slå ­volley. Han är eldsjälen som skapat idrottsarenan med bland annat pop-tennisbanor och nu siktar på att rulla ut sporten i Europa.Foto:FREDRIK KARLSSON

”Vi har redan sett ett stort intresse bland idrottsstjärnor som vill vara med och sprida sporten och tror att Magnus och Jörgens nätverk går att dra nytta av”, säger Lars Månsson.

I ägargruppen är Per Morten Karlsen den som håller i ekonomin och har lagt upp strategin. 

Affärsmodellen har två delar. Dels att bygga multiarenor både inne och utomhus, dels att enbart bygga poptennisbanor. Samarbete har redan inletts med stora aktörer inom marknaden för idrottsanläggningar: Bergo Flooring, Unisport samt Trafik och Fritid.

”Nu handlar det bara om att sprida budskapet. Få in poptennis på olika ställen. Vi har ett dussintal intressanta prospekt som vi håller på och offererar på nu. Det är en ny sport, det kommer ta sin tid”, säger Per Morten Karlsen.

Han finner ingen anledning att ta in investerare för att öka hastigheten.

”Jag ser inget behov för kapitalanskaffning annat än om vi skulle göra en extremt aggressiv utrullningsplan i alla elva länder samtidigt. För tillfället har vi inga sådana planer”, säger han.

Enbart i Sverige finns över ett dussin intresserade, såväl städer som fastighetsbolag, enligt de värmländska entreprenörerna. De har redan fått med sig Epidemic Sound, som ska förse arenorna med musik, och Bonnierförlagen, som bidrar med böcker. Allt för att skapa ett slags fritidsgårdsstämning.

”Det vi gör handlar inte bara om affärer utan också om att ge tillbaka och göra något förbaskat bra för ungdomar”, säger Lars Månsson.

”Min idé är inte att tjäna pengar på det här utan att få ungdomar att börja röra på sig”, säger Magnus Norman.

Det funkar utmärkt på gråhåriga gubbar också, bör nog tilläggas.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?