Annons

Reinfeldts dystra dom: ”En ordentlig sättning i ekonomin”

Donald Trump har bidragit till förvirringen inför Corona-krisen och försvagat det globala samarbetet när det behövs som mest. Det säger förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som befarar stora konsekvenser för både presidentvalet i USA och för världsekonomin. 

”Snörena dras åt från alla håll och sänker den ekonomiska aktiviteten.” 

Foto:Josefine Stenersen

”Oljan har en enorm betydelse för många länders ekonomi”, konstaterar Fredrik Reinfeldt när han besöker Ekonomistudion och Di TV på måndagen, kort efter att råvaran noterat ett historiskt ras. 

”I sig innebär det här en stor sättning och stor påverkan för många människor, det signalerar också en avmattning och sämre tider. Att det blir oro i världen när oljepriset sjunker har vi sett förut.” 

Flera oroshärdar samverkade på måndagen, som blev en mycket sur börsdag. Under veckoslutet hade italienska myndigheter begränsat stora delar av norra Italien - som ett försök att dämpa corona-spridningen. 

”Det kommer att ske en ordentlig sättning i ekonomin av detta”, konstaterar den förre statsministern, som ser efterverkningar på många håll i världen. 

”Många har redan fattat beslut som gör att den ekonomiska aktiviteten dämpas.” 

Risken är nu stor att isolerandet av människor ger allvarlig skada på affärsklimat, resande och humör i industrin. 

”Det måste ses som en stor risk att det här fortplantas in i ekonomin”, säger Reinfeldt och fortsätter: 

”Snörena dras åt från alla håll och sänker den ekonomiska aktiviteten.” 

Fredrik Reinfeldt besöker dock Di TV med anledning av den amerikanska valrörelsen, som han följer på nära håll, eftersom han skriver en bok om USA:s politik. Den ska komma ut innan valet i höst, och corona-frågan kan mycket väl bli avgörande även där: 

”Den har ett jättegenomslag”, säger han och fortsätter: 

”Det här kan absolut bli en faktor. Men det är mars månad nu, valet är 3 november. Om det är någonting jag har lärt mig i politiken så är det att frågor kan förflyttas.” 

Fredrik Reinfeldt ser dock tydliga brister i hur Vita huset hanterat smittan: 

”Donald Trump har bidragit till förvirringen i frågan”, säger han 

”Han har försökt att lugna ned, i för hög utsträckning. Corona är ett problem som fått fäste i USA och som sprider sig.” 

Vid sidan av bristande informationsgivning har USA strukturella problem som kan försvåra hanteringen av ett utbrott. Att så många amerikaner saknar sjukförsäkring är ett stort problem: 

”Om man inte har någon ersättning för att vara sjuk hemma, då finns en mycket stor risk att man går smittad till jobbet. Det gäller framför allt de många låglönejobb som finns i USA.” 

Det leder i sin tur till stora mörkertal, något som förvärras av amerikansk brist på nödvändig utrustning för att genomföra tester. 

”Det ska vi naturligtvis känna oro för. Det är en stor diskussion i USA nu. Först hade man en attityd om att det här bara kom utifrån”, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter: 

”Det tror jag inte att det amerikanska folket håller med om.” 

Donald Trumps tid i Vita huset har dessutom präglats av en sval inställning till internationellt samarbete, något som behövs extra mycket vid en global kris som denna. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?