1515
Annons

Reinfeldts dystra dom: ”En ordentlig sättning i ekonomin”

Donald Trump har bidragit till förvirringen inför Corona-krisen och försvagat det globala samarbetet när det behövs som mest. Det säger förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som befarar stora konsekvenser för både presidentvalet i USA och för världsekonomin. 

”Snörena dras åt från alla håll och sänker den ekonomiska aktiviteten.” 

Foto:Josefine Stenersen

”Oljan har en enorm betydelse för många länders ekonomi”, konstaterar Fredrik Reinfeldt när han besöker Ekonomistudion och Di TV på måndagen, kort efter att råvaran noterat ett historiskt ras. 

”I sig innebär det här en stor sättning och stor påverkan för många människor, det signalerar också en avmattning och sämre tider. Att det blir oro i världen när oljepriset sjunker har vi sett förut.” 

Flera oroshärdar samverkade på måndagen, som blev en mycket sur börsdag. Under veckoslutet hade italienska myndigheter begränsat stora delar av norra Italien - som ett försök att dämpa corona-spridningen. 

”Det kommer att ske en ordentlig sättning i ekonomin av detta”, konstaterar den förre statsministern, som ser efterverkningar på många håll i världen. 

”Många har redan fattat beslut som gör att den ekonomiska aktiviteten dämpas.” 

Risken är nu stor att isolerandet av människor ger allvarlig skada på affärsklimat, resande och humör i industrin. 

”Det måste ses som en stor risk att det här fortplantas in i ekonomin”, säger Reinfeldt och fortsätter: 

”Snörena dras åt från alla håll och sänker den ekonomiska aktiviteten.” 

Fredrik Reinfeldt besöker dock Di TV med anledning av den amerikanska valrörelsen, som han följer på nära håll, eftersom han skriver en bok om USA:s politik. Den ska komma ut innan valet i höst, och corona-frågan kan mycket väl bli avgörande även där: 

”Den har ett jättegenomslag”, säger han och fortsätter: 

”Det här kan absolut bli en faktor. Men det är mars månad nu, valet är 3 november. Om det är någonting jag har lärt mig i politiken så är det att frågor kan förflyttas.” 

Fredrik Reinfeldt ser dock tydliga brister i hur Vita huset hanterat smittan: 

”Donald Trump har bidragit till förvirringen i frågan”, säger han 

”Han har försökt att lugna ned, i för hög utsträckning. Corona är ett problem som fått fäste i USA och som sprider sig.” 

Vid sidan av bristande informationsgivning har USA strukturella problem som kan försvåra hanteringen av ett utbrott. Att så många amerikaner saknar sjukförsäkring är ett stort problem: 

”Om man inte har någon ersättning för att vara sjuk hemma, då finns en mycket stor risk att man går smittad till jobbet. Det gäller framför allt de många låglönejobb som finns i USA.” 

Det leder i sin tur till stora mörkertal, något som förvärras av amerikansk brist på nödvändig utrustning för att genomföra tester. 

”Det ska vi naturligtvis känna oro för. Det är en stor diskussion i USA nu. Först hade man en attityd om att det här bara kom utifrån”, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter: 

”Det tror jag inte att det amerikanska folket håller med om.” 

Donald Trumps tid i Vita huset har dessutom präglats av en sval inställning till internationellt samarbete, något som behövs extra mycket vid en global kris som denna. 

 


Innehåll från NorwegianAnnons

Så använder piloter på Norwegian data för att minska utsläppen

Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.
Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Genom lösningar som samlar in och analyserar data får piloter på flygbolaget Norwegian tips för att minska utsläppen när de flyger flygplanet.

– Det är alla piloters önskan att flyga så snålt man kan, just för att minska utsläppen och dessutom hålla kostnaden och därmed biljettpriserna nere, säger Niklas Lindfors, trafikpilot på Norwegian.

Flygbolaget Norwegian använder databaserade applikationer för att minska bränsleförbrukningen och därmed utsläppen, vilket är i linje med flygbolagets hållbarhetsmål.

En sådan är SkyBreathe, som registrerar data för hur alla flygbolagets piloter flyger flygplanen på respektive rutter.

– Inför varje flygning kan vi se statistik över hur våra kollegor flugit och hur mycket bränsle som gått åt. Då vet vi vad som är en optimal flygning. Genom att flyga på det sättet kan vi spara bränsle, vilket är bra för både ekonomin och klimatet, förklarar Niklas Lindfors. 

På marken kan det till exempel handla om taxning med en avstängd motor och mer omfattande användning av hjulbromsning istället för motorbromsning.

Dessa tips för piloterna kan hjälpa flygbolaget att spara upp till fem procent på bränsleförbrukningen.

– För en flygning mellan Arlanda och Kiruna kan vi spara ungefär 200 kg koldioxidutsläpp, enkel väg. Det är mer än ett kilo per passagerare, om flygmaskinen är full, säger han.

Norwegian utnyttjar väderdata för mer hållbart flygande

En annan lösning är tjänsten ClearPath från det svenska företaget AVTECH, som levererar optimala flyghöjder i realtid. Kraftfulla datorer på marken analyserar stora mängder väderdata och skickar ett kort meddelande till piloterna i luften om var de bästa väderförhållandena finns på den aktuella rutten.

Genom att till exempel byta höjd vid rätt position kan man utnyttja en bättre vind. Det kan spara drygt två procent bränsle under en flygresa. 

– Det ligger i allas intresse att vi förbrukar så lite bränsle som möjligt, med så små utsläpp som vi bara kan, utan att tumma på vår höga säkerhet. Det försöker vi göra hela tiden, avslutar Niklas Lindfors.

Om Norwegians hållbarhetsarbete

Flygbolaget Norwegian har lanserat en ambitiös hållbarhetsstrategi. Bland annat ska man:

° Minska koldioxidutsläppen per passagerare med 45 procent till 2030.
° Ta bort all icke-återvinningsbar plast ombord senast 2023.
° Minska användningen av engångsplast med 30 procent och återvinna all engångsplast till 2023.

Läs mer på: www.norwegian.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norwegian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?