Annons

Reinfeldt: Så kan otryggheten stoppas

Låt företagen ta ett stort ansvar för tryggheten i osäkra områden. Det föreslår den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. ”Jag är van att Sverige är ett föregångsland men det gäller inte här”, säger han.

Foto:Hanna Wemmenhag

Låt näringsidkare och fastighetsägare ansvara för säkerheten på otrygga platser, tillsammans med medborgare och kommuner, genom särskilda så kallade affärs- och medborgarplatser, AMP. Det förslår den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) som numera är ordförande i Trygghetskommissionen.

”Jag är van att Sverige är ett föregångsland men det gäller inte här. Vi har mycket att lära av andra för att skapa trygghet i det offentliga rummet”, säger han.

Genom att polisen prioriterar den grövsta brottsligheten faller mycket av den basala ordningen mellan stolarna i dagens Sverige, anser han.

”Brottsbekämpningen fungerar inte i dag när det gäller enklare brott, livskvalitetsbrott. Då tror vi att vi måste aktivera olika samhällskrafter som vill ha en tryggare vardag”, säger Fredrik Reinfeldt.

Di har i en lång rad artiklar under våren skrivit om otryggheten för näringsidkare i utsatta områden, allt ifrån Ica-handlare i Stockholmsförorten Sätra till fastighetsägare i Rinkeby och Tensta. Medan det politiska svaret på otryggheten är bland annat fler poliser och hårdare straff, menar Fredrik Reinfeldt att kommissionens förslag ”kompletterar samhällsdebatten”.

Att affärsidkares har intresse av att få sälja sina varor och fastighetsägare vill se sina fastigheter stiga i värde och få en ökad avkastning, bör ses som en tillgång, enligt Reinfeldt som på torsdagen släpper en rapport från Trygghetskommissionen.

”Bejaka att de har den här kommersiella drivkraften och använd den för att skapa trygghet”, säger han.

AMP:n bör få det formella ansvaret för trygghetsfrågor på en geografisk plats där det finns anställda trygghetsvärdar som ser till att ordningen upprätthålls med allt från rena toaletter till frånvaro av klotter och trasiga fönsterrutor, enligt förslaget.

I nästa steg kommer platsen att befolkas av personer som inte tidigare känt sig välkomna.

”Det blir ett ägarskap i det offentliga rummet för att fylla det med de mest kapabla väktarna, nämligen närvarande mammor”, säger Fredrik Reinfeldt.

Politiskt kan det också behövas både pengar och kanske även en rättslig översyn men i ett första steg behöver modellen testas, anser han.

”Det vi behöver är kommuner som räcker upp handen och säger att vi vill ta hand om piloten”, säger han.

Hur har migrationen påverkat graden av trygghet eller otrygghet i det offentliga rummet?  

”Brottsligheten, vem som än utför den, påverkar trygghetskänslan. Vi har inte försökt följa den svenska traditionen att ensidigt fråga vem gärningsmannen är. Vi har ställt frågan hur vi ändrar förutsättningarna för att kunna begå brott. Det är så vi tror man får bort brottsligheten.”

Trygghetskommissionen är ett initiativ från branschorganisationen Svensk Försäkring. 


Innehåll från MotorolaAnnons

Motorola fortsätter sin innovationsresa med fokus på 5G och säkerhet gentemot företag

Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.
Peter Lundkvist och Steven Antoniou, Motorola.

När det kommer till mobilbranschen har Motorola varit först ut med mycket. Från det första mobilsamtalet – någonsin, till den första smartphonen i klassisk vikmodell och det första 5G-samtalet. Den senaste tiden har Motorola jobbat för att bredda sin produktportfölj för 5G för att möta alla konsumenter, privata som företag, som vill ta steget in i 5G-eran. 

Motorola var först ut med mobila samtal, redan 1973, och i början av 2019 var det dags igen, då man tillsammans med en operatör levererade världens första kommersiella 5G-samtal. Det nya 5G-nätet har varit fokus för branschen under flera år, men det var först under slutet av förra året det började ta fart på riktigt, för att under 2020 närmast ha dominerat inom telekom. För Motorola har fokus nu legat på att säkerställa att alla kan ta del av kvalitativa och säkra 5G-produkter.

Att ställa om till 5G ska vara enkelt 

Pionjärandan genomsyrar bolaget lika mycket nu som när de skapade den första mobiltelefonen och något Motorola har satsat extra på är att utvidga och förbättra sitt erbjudande gentemot företag. 

Motorola kan idag presentera en rad värdefulla tilläggstjänster för företag. För ett av de vanligaste problemen som IT-avdelningar har idag när det kommer till telefonin, är att de inte har full insyn i mobilparken. Det är svårt att kontrollera hur telefonerna används, vem som använder dem och hur åtkomst och behörigheter faktiskt efterlevs, policy gentemot praxis. 

– Hos många företag idag går allt för mycket tid till administration av tekniska lösningar, många har inte tid, de har alltför dålig koll, vilket blir onödigt dyrt och man utsätter företaget för potentiella säkerhetsrisker, säger Steven Antoniou, B2B Business Development Manager. Här känns det bra att kunna erbjuda företagen en lösning, med innovativa tilläggstjänster och såklart, en säker och pålitlig produkt.

Tilläggstjänsterna som Motorola nu erbjuder ger företag en helt annan kontroll på den egna mobilparken. Företagskunder får nu exempelvis en mycket bättre möjlighet till kapitalförvaltning. Detta med tjänster som Thinkshield for Mobile, Google zero touch-registrering, utökade garantier, säkerställande att alla enheters operativsystem uppgraderas i tid, samt att alla telefoner får säkerhetsuppdateringar i upp till 36 månader.

Med ökad säkerhet, uppdateringar och utökade garantier förlängs livscykeln hos mobilparken, och med ökad kontroll över företagets telefoner har företaget en enkel överblick över enheternas status, när någon behöver bytas ut, återkallas och återvinnas. Här finns möjligheter för företagen, att inte bara att spara tid och pengar, utan även att ta ett större ansvar ur ett hållbarhetsperspektiv.

Prisvärda 5G-telefoner ger valmöjligheter – för alla

Kraften och möjligheterna som öppnas med det snabbare 5G-nätverket ställer högre krav på telefoners processor, uppdateringsfrekvens och batteri för att kunna leverera. Vilket Motorola har haft i åtanke vid framtagandet av nya moto g 5G plus. Med 5G-stöd och pris på endast cirka 4000 kronor är den ett stort kliv framåt för Motorola som har som målsättning att erbjuda pålitlig och säker 5G för alla konsumenter – privatpersoner som företag. 

– Vad konsumenter vill ha är ett enkelt gränssnitt, och allra främst en lång batteritid, säger Peter Lundkvist, nordisk marknadschef på Motorola. Det här vet vi om, och har med användaren i fokus utvecklat en telefon som uppfyller dessa krav. Vi var först ut med 5G-samtal och vill nu möjliggöra för alla som vill uppgradera till 5G, att kunna göra det på ett smidigt, säkert och kostnadseffektivt sätt.

Motorola har länge varit en av spelarna i branschen som levererat ren Android. Det har varit mycket uppskattat av användare då det ger en telefon helt fri från bloatware och dubblettappar, vilket förbättrar prestandan för ett maximalt rappt användargränssnitt.  

Som Android-leverantör har Motorola också ett tätt samarbete med Google och kan erbjuda förstklassig säkerhet och snabbhet. Motorolas 5G-telefoner, moto g 5G plus inkluderad, har kvalitetsstämpeln Android Enterprise Recommended. Det innebär att enheten uppfyller Googles krav på såväl hårdvara som mjukvara, samt att telefonen hålls säker och uppdaterad. 

För mer information om moto g 5G plus, se här. Nyfiken på Motorolas tilläggstjänster för företag? Hör av dig till Steven Antoniou så berättar han mer. 

Mer från Motorola

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Motorola och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?