ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Säkerhet i handeln

Reinfeldt: Så kan otryggheten stoppas

Låt företagen ta ett stort ansvar för tryggheten i osäkra områden. Det föreslår den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. ”Jag är van att Sverige är ett föregångsland men det gäller inte här”, säger han.

Låt näringsidkare och fastighetsägare ansvara för säkerheten på otrygga platser, tillsammans med medborgare och kommuner, genom särskilda så kallade affärs- och medborgarplatser, AMP. Det förslår den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) som numera är ordförande i Trygghetskommissionen.

”Jag är van att Sverige är ett föregångsland men det gäller inte här. Vi har mycket att lära av andra för att skapa trygghet i det offentliga rummet”, säger han.

Genom att polisen prioriterar den grövsta brottsligheten faller mycket av den basala ordningen mellan stolarna i dagens Sverige, anser han.

”Brottsbekämpningen fungerar inte i dag när det gäller enklare brott, livskvalitetsbrott. Då tror vi att vi måste aktivera olika samhällskrafter som vill ha en tryggare vardag”, säger Fredrik Reinfeldt.

Di har i en lång rad artiklar under våren skrivit om otryggheten för näringsidkare i utsatta områden, allt ifrån Ica-handlare i Stockholmsförorten Sätra till fastighetsägare i Rinkeby och Tensta. Medan det politiska svaret på otryggheten är bland annat fler poliser och hårdare straff, menar Fredrik Reinfeldt att kommissionens förslag ”kompletterar samhällsdebatten”.

Att affärsidkares har intresse av att få sälja sina varor och fastighetsägare vill se sina fastigheter stiga i värde och få en ökad avkastning, bör ses som en tillgång, enligt Reinfeldt som på torsdagen släpper en rapport från Trygghetskommissionen.

”Bejaka att de har den här kommersiella drivkraften och använd den för att skapa trygghet”, säger han.

AMP:n bör få det formella ansvaret för trygghetsfrågor på en geografisk plats där det finns anställda trygghetsvärdar som ser till att ordningen upprätthålls med allt från rena toaletter till frånvaro av klotter och trasiga fönsterrutor, enligt förslaget.

I nästa steg kommer platsen att befolkas av personer som inte tidigare känt sig välkomna.

”Det blir ett ägarskap i det offentliga rummet för att fylla det med de mest kapabla väktarna, nämligen närvarande mammor”, säger Fredrik Reinfeldt.

Politiskt kan det också behövas både pengar och kanske även en rättslig översyn men i ett första steg behöver modellen testas, anser han.

”Det vi behöver är kommuner som räcker upp handen och säger att vi vill ta hand om piloten”, säger han.

Hur har migrationen påverkat graden av trygghet eller otrygghet i det offentliga rummet?  

”Brottsligheten, vem som än utför den, påverkar trygghetskänslan. Vi har inte försökt följa den svenska traditionen att ensidigt fråga vem gärningsmannen är. Vi har ställt frågan hur vi ändrar förutsättningarna för att kunna begå brott. Det är så vi tror man får bort brottsligheten.”

Trygghetskommissionen är ett initiativ från branschorganisationen Svensk Försäkring. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer