Hoppa till innehållet

Annons

Reinfeldt på Business Arena: "Vårt sätt att leva är inte hållbart"

Tusentals deltagare loggade på tisdagsmorgonen in på fastighetsbranschen största mötesplats, Business Arena Stockholm, för att ta del av ett digert program med 71 programpunkter och över 300 talare under två dagar. 

Från Business Arena 2020.
Från Business Arena 2020.Foto:Gustaf Månsson

På plats på Waterfront i centrala Stockholm fanns bland andra Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt för att i ett inledningstal ge sin syn på en ny världsordning. 

”Det är inte alltid så lätt att se förändringar när de sker, utan det görs oftast i efterhand”, säger han och pekar på två starka geopolitiska trender. 

Den ena är den auktoritära populismen och återkomsten av den starke mannen. 

”Då är det inte bara Trump, som många tänker direkt, utan Xi Jinping, Putin, Bolsonaro, Erdogan, Orban och Kaczynski, starka män som tenderar att göra det som de själva och deras familjer tror är rätt.”

De starka männen har eldat på den aggressiva nationalismen. 

”Den upplyser oss om att odla vår särart istället för att predika samhörighet. Inget har varit starkare de senaste åren, vilket leder till en värld som glider isär.”

Den andra starka geopolitiska trend som Fredrik Reinfeldt lyfter är klimatförändringen. 

”Vårt sätt att leva är inte hållbart, vår livsföring skapar en klimatutmaning. Det är motsatsen till de starka männen, det är nämligen en insikt om att det vi gör påverkar varandra och att multinationalism är viktigt. De två trenderna rimmar inte väl med varandra”, säger han men lägger till: 

”De hittar dock varandra lite i rotsystemet. De som oroar sig för klimatet vill ibland begränsa flöden av människor och varor mellan länder och står därmed för en protektionism som förenar de två trenderna. Men det vanligaste är dock att de inte drar i samma riktning”

Fredrik Reinfeldt konstaterar också att den rådande pandemin är ett underligt sätt att åstadkomma det som de båda trenderna syftar till. 

Vår tids optimism är samtidigt den tekniska utvecklingen och digitaliseringen menar han.

”Den binder ihop människor och vi kan ta del av världen i våra mobiler. Men även detta blir ett verktyg i den starke mannens händer, som exempelvis attacker på etablerade fakta. Digitaliseringen utmanar också vår arbetsmarknaden med teknikövergångar som går allt snabbare.”

Andra optimistiska händelser han plockar fram är USA-valet där ett verkligt skifte nu stundar, att den första personen i Storbritannien, en 90-årig kvinna, vaccinerats och en känsla av hopp för klimatet. 

”Det finns en förändrad syn bland investerare och de privata företagen. Hållbarhet har gått från ett måste till ett integrerat sätt att tänka”, säger han och pekar på bilden som pryder denna veckas förstasida av den brittiska tidskriften The Economist där kolet förpassats till historien. 

I en paneldiskussion på temat ”Hur går vi vidare” medverkade Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, Magnus Billing, vd för Alecta och Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner. 

”Arbetsmarknadens motståndskraft har varit mycket starkare än vad vi trodde”, säger Annika Winsth medan Magnus Billing påtalar en utmaning med det låga ränteläget. 

”Tillgångsprissättningen är lite satt ur spel med den låga ränta vi har. Det är lite problematiskt.”

När Sven-Olof Johansson får frågan om hur pandemin drabbat hans verksamhet svarar han:

”Det är en väldigt liten del av portföljen som drabbats hårt, runt 2 procent. Merparten av aktörerna tror på en bra återhämtning under förutsättning att vaccineringen går som det är tänkt. Vi möter en stor optimism.”

Han menar att den ändrade situationen på kontorssidan är en fortsättning på det som sågs redan innan pandemin.

”Vi försöker konvertera de stora ytorna till mer flexibla kontorsytor för de nya snabbväxande bolagen. Sedan måste det skapas kontorsmiljöer som är mycket trevligare att vara i än att vara hemma”, säger finansmannen Sven-Olof Johansson.

Innehåll från BelysningsbranschenAnnons

Vanliga lysrör försvinner – nästan alla fastigheter berörs

Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.
Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen.

I höst blir det förbjudet att ta in vanligt förekommande ljuskällor, till exempel T5- och T8-lysrör in i EU. Redan nu gäller förbudet kompaktlysrör. Detta beror på en lagstiftning som förbjuder kvicksilver i belysningsprodukter. Därför är det nu hög tid att planera inför omställningen, meddelar Belysningsbranschen. 

Det nya förbudet berör nästan alla befintliga lokaler som kontor, skolor, sjukhus, vård- lokaler, stormarknader, industrier, idrottshallar, med mera. Därför blir det nu viktigt för svenska fastighetsägare att börja planera för utbyte och investeringar, samt inventera behovet. 

– Enligt Belysningsbranschens beräkningar rör det sig om över 17 miljoner armaturer under de kommande fem åren, säger Mikael Castanius, vd för Belysningsbranschen. 

Uppmaning till Sveriges fastighetsägare - Investera nu

Som ett resultat kommer efterfrågan på både LED-lysrör och LED-armaturer vara extra hög. 

– För att klara omställningen är vår uppmaning till Sveriges fastighetsägare: Inventera nu! 

Utfasningen innebär en stor miljövinst både genom att kvicksilvret försvinner, men också genom en stor och märkbar energibesparing, tack vare utbytet till LED. 

Vill du veta mer? Besök Belysningsbranschens hemsida här 

Om Belysningsbranschen

Belysningsbranschen är en huvudorganisation för Sveriges tillverkare och importörer av ljuskällor, belysningsarmaturer och komponenter. De har som mål att skapa intresse, sprida kunskap och verka för ökad kvalitet på belysning i den offentliga miljön. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Belysningsbranschen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera