1515
Annons

Reinfeldt: Jag är väldigt stolt

Fredrik Reinfeldt vädjade till svenska folket att öppna sina hjärtan. Nu har stora delar av M-toppen tagit avstånd från partiets gamla flyktingpolitik. Men den tidigare statsministern håller fast vid sin öppna linje.

”Jag är väldigt stolt”, säger han.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.Bild:TT

Fredrik Reinfeldt har setts som den mest framgångsrika partiledaren för Moderaterna någonsin och var statsminister under åtta år.

Men sedan partiet svängt i flyktingfrågan har en efter en av partiets toppföreträdare tagit avstånd från alliansregeringens generösa migrationspolitik.

Fredrik Reinfeldt håller dock fast vid sin tidigare linje.

”Jag är väldigt stolt för den politik som jag hade ansvar för under åtta år, som lagt grund för att sysselsättningen växer i Sverige och att vi har en stabil och välfungerande ekonomi”, säger han till journalister.

”Det tjänade Sverige väl då och det fortsätter att verka på ett positivt sätt för Sverige i dag”, fortsätter han.

Fredrik Reinfeldt deltog på måndagen på ett alliansseminarium i riksdagen och fick efter seminariet många frågor om de tidigare M-kollegernas avståndstagande.

”Jag tycker alltid att man ska vara öppen för att ompröva, det var en tes jag hade som Moderatledare också. Man måste vara relevant för sin tid och hitta sina svar och det är andra som har ansvar för det nu”, säger han.

Men han vill inte kommentera hur han ser på Moderaternas nya, mer restriktiva flyktingpolitik.

”Anna Kinberg Batra får svara för hur hon ser på Moderaternas utveckling, det är hennes ansvar i dag”, säger han.

Fredrik Reinfeldt fick stor uppmärksamhet när han i valrörelsen 2014 vädjade till svenska folket att öppna sina hjärtan för de människor som var på flykt och sökte skydd i Sverige.

Talet har hyllats av många, men även fått hård kritik. Fredrik Reinfeldt säger att han står upp för de värderingar och beslut som alliansregeringen fattade.

”Jag fortsätter att tro att en öppen värld är bättre än en sluten värld, jag fortsätter att tro att Europa har utmaningar som handlar om att vi behöver attrahera fler människor i arbetsför ålder att komma till den här kontinenten”, säger han.

Senast i raden att kritisera alliansens politik var den tidigare finansministern Anders Borg, som anser att det var fel att ingå en migrationsuppgörelse med Miljöpartiet.

”Jag har den största respekt för Anders Borg, han var en parhäst till mig i många år. Han var väldigt viktig för Moderaternas förnyelse och utveckling”, säger Fredrik Reinfeldt.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?