1515

Registreringar av Volvos lastbilar ökar stort i Brasilien

Volvos registreringar av tunga lastbilar, på över 15 ton, i Brasilien steg med 158 procent till 1.069 stycken i augusti, jämfört med motsvarande månad i fjol. Jämfört med i juli 2018, alltså föregående månad, steg registreringarna med 30 procent från 825 enheter.

Det visar månadsstatistik från den brasilianska branschorganisationen Anfavea, som publicerades på onsdagen.

Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Totala antal registrerade tunga lastbilar i Brasilien uppgick till 3.649 i augusti, en uppgång med 116 procent jämfört med motsvarande månad föregående år. Jämfört med föregående månad var det en uppgång med cirka 26 procent.

Scanias registreringar av tunga lastbilar i Brasilien uppgick till 813 fordon i augusti, en ökning med 119 procent jämfört med motsvarande månad föregående år samt en uppgång med 51 procent från månaden innan.

Statistiken visar också att Volvo registrerade 163 halvtunga (semi-heavy) lastbilar i Brasilien i augusti, jämfört med den totala marknaden för halvtunga lastbilar om 1.794 fordon. Det var för Volvo 155 procent fler än under motsvarande månad året innan, medan marknadstillväxten var 29 procent.

Tidigare under dagen kom den nordamerikanska marknadens orderingång på tunga lastbilar. Det blev i augusti, för andra månaden i rad. Siffran överraskade analytikerna, som nu stärks i sin uppfattning att 2019 blir ett ännu starkare år än 2018.

Det framgår av en rad analyser efter att ACT Research under natten till torsdagen släppt den preliminära siffran över orderingången för Class-8-lastbilar i Nordamerika.

"Vi tror att rapporten kom in högre än nivån som är inbyggd i ACT:s prognos", skriver RBC Capital Markets i en analyskommentar och fortsätter:

"Det indikerar också att det finns en god potential till att vår prognos överträffas om att det 2019 produceras 320k Class-8 (jämfört med vår produktionsprognos för 2018 om 316k)."

Orderingången på 53.100 fordon i augusti slog den tidigare rekordnivån från föregående månad, juli 2018, då orderingången var 52.400 fordon. Detta trots att augusti säsongsmässigt är en svag ordermånad på året, påpekar ACT.

De preliminära siffrorna indikerar att augusti månads orderingång steg 0,9 procent, jämfört med i juli, och med 150 procent jämfört med i augusti 2017.

"Superstarka order i juni och juli har antagligen fått lastbilsflottor att tidigarelägga större beställningar i schemat, eftersom åkerierna kämpar om att reservera byggslottar i en marknad där efterfrågan ligger klart högre än kapaciteten", skriver ACT:s analytiker Kenny Vieth i pressmeddelandet.

Augustisiffran överraskade även Wells Fargos analytiker, som konstaterar att investmentbankens förväntningar om en klart lägre orderingång för augusti kom på skam.

"Vi tror att tillväxten i orderstocken stödjer högre produktion under 2019 än under 2018 och den överraskande starka orderingången är troligen kortsiktigt positivt för lastbilsrelaterade aktier, men oro över marknadscykeln kan begränsa optimismen på längre sikt", skriver Wells Fargo.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Forskare och bostadsutvecklare går samman: Unikt initiativ ska forma morgondagens bästa äldreboende

I Stora Sköndal utanför Stockholm ligger IKANO Bostads första egenutvecklade vårdfastighet med 74 vårdlägenheter.
I Stora Sköndal utanför Stockholm ligger IKANO Bostads första egenutvecklade vårdfastighet med 74 vårdlägenheter.

Vilken kommun tar chansen att vara med och utveckla framtidens äldreboende?

– Ett äldreboende ska vara både en vårdmiljö och ett bra hem. Det gäller att få med båda perspektiven, konstaterar Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Tillsammans med Karolinska Institutet och Linnéuniversitetet ska bostadsföretaget nu skapa ett eget Living Lab.

Lev livet, hela livet – läs mer om Ikano Bostads behovsanpassade fastigheter för vårdboenden här. 

Det unika partnerskapet mellan forskare och bostadsutvecklare startade 2017. Visionen är att den nya forskning som finns inom bland annat geriatrik och arbetsterapi ska omsättas i praktiken när nya äldreboenden skapas.

– Det finns mycket evidensbaserad kunskap som inte tillämpas inom äldreomsorgen i dag, menar Olle Ingman.

Det Living Lab som nu planeras ska skapas utifrån den plattform som initiativtagarna byggt tillsammans.

– Vi vill ta all den kunskap som finns och tillämpa den i en fysisk byggnad. Men vi ska inte göra det i en befintlig byggnad utan skapa en anpassad miljö.

Living Lab – också en plats för forskning och utbildning

Utmärkande är också att Living Lab inte bara ska vara ett boende där den senaste spetskunskapen och tekniken kommer de boende till godo.

– Det ska inte bara vara morgondagens bästa äldreboende utan också en plats för forskning och utbildning av nya medarbetare.

Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.
Olle Ingman, förvaltningschef på Ikano Bostad.

Den viktigaste pusselbiten saknas dock – den vårdgivare som vill vara med och utveckla den fysiska platsen och sedan driva verksamheten.

– Vi söker först och främst en kommunal vårdgivare men är även öppna för den privata aktör som vill vara med och forma framtidens äldreomsorg.

Den kunskap och de många insikter som skapas i Living Lab kan sedan tillämpas i resten av Sverige.

– Vi ser helst att vårdgivaren finns i Stockholmsområdet, men det viktigaste är att det är en vårdgivare som vill utvecklas och som delar vår vision, konstaterar Olle Ingman.

Ringat in utmaningar

Under arbetets gång har man ringat in ett antal utmaningar som man vill arbeta vidare med i ett kommande Living Lab. Det handlar exempelvis om att i största möjliga mån öka hemkänsla och gemenskap för de boende. I ett framtida Living Lab kommer de gemensamma ytorna därför att vara bättre planerade än vad som är norm i dag och miljön ska i större utsträckning inbjuda de boende att röra sig mer självständigt. Större integration i det omgivande samhället ska också skapa stimulans för de boende.

– Man kan till exempel ha en restaurang som är öppen även för andra – men då måste boendet ligga i en urban miljö, något som inte är särskilt vanligt i dag, konstaterar Olle Ingman.

Vårdfastigheten i Stora Sköndal har stora takterasser och balkonger för att underlätta utevistelse.
Vårdfastigheten i Stora Sköndal har stora takterasser och balkonger för att underlätta utevistelse.

Men det handlar också om att attrahera rätt medarbetare och skapa bästa möjliga förutsättningar för kompetensutveckling och återhämtning.

Ytterligare en utmaning gäller tekniken. Generellt sett ligger äldreomsorgen steget efter när det gäller att ta tillvara den nya teknikens möjligheter.

Lev livet, hela livet – läs mer om Ikano Bostads behovsanpassade fastigheter för vårdboenden här.  

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?