Annons

Regioners kostnader för nätläkartjänster ökar

För att undvika sociala kontakter har många utnyttjat privata vårdappar under coronakrisen.

Sjukvårdsregionernas kostnader för vårdapparna har därmed ökat dramatiskt i år.

Foto:TT

Många har i år undvikit platser med stor smittrisk – däribland även landets vårdcentraler.

Under de första fem månaderna i år har de digitala vårdtjänsterna kostat de redan ekonomiskt knäande regionerna minst 330 miljoner kronor, enligt siffror som SVT Nyheter tagit del av. Om trenden skulle fortsätta året ut landar slutnotan för 2020 på nära en miljard kronor – vilket vore en fördubbling jämfört med i fjol.

Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen i Region Uppsala, välkomnar nätläkartjänsterna som sådana men hon är samtidigt oroad över de ökande kostnaderna.

”Jämfört med förra året ser vi en dubblering fram till maj och vi tror att det här kommer öka mer eftersom det finns en eftersläpning”, säger hon till SVT om utvecklingen i hennes region.

Flera regioner har försökt sjösätta egna appar och andra former av digitala lösningar. De har ökat i popularitet under pandemin men kan ännu inte riktigt konkurrera med de privata alternativen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?